nieuws

Nieuwe ziekenhuis Den Bosch kost tientallen miljoenen meer

bouwbreed

De nieuwbouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is voorlopig uitgesteld om financiële redenen.

Vorig jaar is de Europese aanbesteding gestart. De offertes van aannemers en installatiebedrijven vallen in totaal tientallen miljoenen euro’s hoger uit dan het ziekenhuis had geraamd. Dat geldt voor alle onderdelen van de nieuwbouw.
Volgens het ziekenhuis was die overschrijding niet te overzien, ook al was rekening gehouden met een aantrekkende markt. Voorlopig wordt pas op de plaats gemaakt en bekijkt het ziekenhuis de offertes nog eens goed. Zeker is dat de bouw vertraging oploopt. Het gaat om een omvangrijk bouwproject bestaande uit een ziekenhuis, revalidatiecentrum, regionaal GGZ-centrum, een kapel en een parkeergarage .
Bouwend Nederland kan zich niet voorstellen dat de forse overschrijding te wijten is aan de aantrekkende markt. De materiaal- en arbeidskosten zijn gestegen, maar niet explosief, zegt een woordvoerder.
Het College bouw zorginstellingen heeft al meer signalen gehad dat de aanbestedingsresultaten van zorginstellingen tegenvallen door de aantrekkende markt. Het Bouwcollege wil de komende tijd de vinger aan de pols houden om te kijken of het nodig is om de Bouwkostennota aan te passen.

Reageer op dit artikel