nieuws

Na crisisoverleg akkoord voor bouw van Westermoskee

bouwbreed

De bouw van de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes gaat door. Na drie dagen crisisoverleg hebben woningcorporatie Het Oosten en de Turkse organisatie Milli Görüs een overeenstemming bereikt waarbij geen van beide partijen schade lijdt.

Wat er precies overeengekomen is, willen zij niet uit de doeken doen. Het Oosten heeft laten weten het kort geding tegen Milli Görüs te hebben ingetrokken. De woningcorporatie en moskeevereniging Aya Sofya, onderdeel van Milli Görüs, liggen al enige tijd met elkaar overhoop over de koers die de moskee moet varen. De woningcorporatie had de indruk dat Milli Görüs de verlening van de bouwvergunning voor haar eigen gebedshuis probeerde te vertragen of te voorkomen. Zonder bouwvergunning zou de grond waarop de moskee moet komen, in 2010 teruggaan naar Milli Görüs.
Daarnaast vreest de woningbouwvereniging dat Aya Sofya met de komst van voorzitter Fatih Dag vorig jaar, kiest voor een minder liberale koers. Het Oosten wil dat Dag de banden loslaat met het Duitse hoofdkantoor van Milli Görüs in Keulen, dat bekendstaat als zeer conservatief. Dag liet gisteren weten dat ‘zijn positie niet ter discussie staat’.

Reageer op dit artikel