nieuws

Muur van gepoedercoate betonblokken

bouwbreed Premium

Een compleet huis zal er niet zo gauw uit worden opgetrokken, maar betonblokken voorzien van een metaallaag kunnen wel bijzondere accenten geven aan een gevel. BIA lanceert het Amerikaanse procédé op de BouwBeurs.

Beton Industrie Arts (BIA) uit Niftrik werkt nauw samen met de importeur van het Amerikaanse procédé. Een doodgewoon betonblok wordt bespoten met een flinterdun laagje metaal. Na het vloeibaar maken en de toevoeging van een katalysator kan het metaal worden gespoten. Daarna wordt het metaallaagje gepolijst en krijgt het een fraai, meestal glimmend uiterlijk. Maar roestig kan ook, evenals het groen uitslaan van koper. En eventueel kan daarna een laklaag worden aangebracht. Voor de verwerking van de metaallaag moet de omgevingstemperatuur circa 18 graden Celsius zijn.
Voor het gladde oppervlak van bijvoorbeeld de binnenmuurblokken voor schoon werk is minder metaal nodig dan voor structuurbeton. Meestal zal één kant bespoten worden, inclusief een klein deel rond de hoeken en de vellingkanten. BIA heeft in Nederland het alleenrecht op het procédé.
“Het is duidelijk, dat de hele bewerking tijdrovend en dus kostbaar is”, aldus directeur Harold Arts van BIA. “In het werk kunnen we niet uit de voeten, dus moeten de blokken stuk voor stuk worden gemaakt en zorgvuldig verpakt om zonder schade te kunnen vervoeren. Beschadigde blokken kunnen wel met de kwast worden bijgewerkt. We gaan in onze offertes uit van prijzen van 150 tot 200 euro per meter. Niet goedkoop, maar je hebt er wel iets heel aparts mee.”
Het grappige is, dat bijvoorbeeld het roestige oppervlak ook magnetisch is, wat allerlei mogelijkheden geeft voor onverwachte toepassingen. Het fameuze Rotterdamse architectenbureau MVRDV heeft al belangstelling getoond voor het product.
BIA levert het gehele assortiment in negen metaalsoorten, onder meer messing, koper, ijzer en roestvast staal.

Reageer op dit artikel