nieuws

Landmacht richt zoeklicht op jeugdige bouwvakkers

bouwbreed Premium

utrecht – De bouw is niet de enige sector die zoekt naar jonge timmerlieden, metselaars, loodgieters en elektriciens. Ook de Koninklijke Landmacht speurt naar jeugdig bouwtalent.

De belangstelling van jonge bouwvakkers voor een baan bij de landmacht wisselt, vertelt A. van Bergen, opperwachtmeester en beroepenvoorlichter van de Koninklijke Landmacht. Hij staat voor de stand van de organisatie die voor het eerst in haar geschiedenis aanwezig is op de BouwBeurs. “Als timmerman of metselaar denk je niet in de eerste plaats aan een carrière bij het leger. Toch kunnen wij zulke mensen goed gebruiken.” De militairen met een specialisatie in de bouw worden onder meer ingezet bij de opbouw, het uitbreiden en eventueel afbreken van militaire bases. Maar ook moeten ze wachtlopen. “In de eerste plaats zijn het natuurlijk militairen. Ze krijgen dan ook altijd een militaire opleiding die minstens vier maanden duurt. Daarna worden ze verder geschoold voor de taak die ze krijgen binnen de landmacht.”
Jaarlijks heeft dit onderdeel van het leger 3300 vacatures. Daarbij gaat het niet alleen om bouwvakkers. Van Bergen: “We hebben 1100 verschillende functies. Daarvoor hebben we mensen nodig met uiteenlopende opleidingen.” Zij krijgen een contract voor minimaal tweeënhalf jaar.
Voor het werk op uitvoerend niveau wordt vooral personeel op vmbo-niveau aangetrokken. “Die stappen dan in als, wat wij noemen, manschappen-korporaal. Je kunt ze vergelijken met de bouwvakkers uit de burgermaatschap pij.”

Doorgroeien

Tijdens hun contractperiode kunnen ze een opleiding volgen. “Wie dat wil moet er dan wel rekening mee houden dat hij die studie in zijn eigen tijd moet doen. Zo iemand kan dan natuurlijk wel doorgroeien binnen het leger. Hij kan bijvoorbeeld onderofficier worden, een middenkaderfunctie. En er zijn mogelijkheden om officier te worden.”
Een belangrijk verschil met het bedrijfsleven is dat de militairen vroeg of laat worden uitgezonden. “De vraag is niet of iemand wordt uitgezonden, maar wanneer en waar naartoe. Dat hoort erbij. Dat vertellen we ook tijdens voorlichtingsbijeenkomsten. Waarbij je dan wel moet bedenken dat we een bouwvakker niet zullen uitzenden naar een gebied waar niets gebouwd wordt.”
Volgens de opperwachtmeester kost het de militairen na afloop van hun dienstverband doorgaans geen moeite om in de burgermaatschappij een baan te vinden. “Met de werkervaring die hij bij ons op doet en de diploma’s die hij binnen de landmacht kan behalen, is iemand na afloop van zijn contract een waardevolle medewerker voor een bouwbedrijf.”

Reageer op dit artikel