nieuws

Kartonnen bekisting aangepast aan kolom

bouwbreed

Betonnen kolommen wilde opdrachtgever Vitalis Woon Zorg Groep onder het atriumdak van zijn nieuwe zorgcomplex De Weerde in Eindhoven. Drie van 16 meter lang en één van 12 meter lang. Toeleverancier Hakron uit Nunspeet leverde aannemer Van Straten Bouw en Vastgoed uit Eindhoven aangepaste kartonnen Sonotube-bekistingskokers voor deze kolommen.

Van Straten moest de betonnen kolommen op locatie maken. Betonwarenfabrikanten konden alleen kolommen leveren van hooguit 12 meter lang. Hadden ze wel in de catalogus gestaan dan was de aannemer nog maar half geholpen. De kolommen moesten dan via de weg naar het project. Het verladen zou uiterst secuur moeten gebeuren om beschadigingen te voorkomen.
Toeleverancier Hakron adviseerde de kolommen ter plaatse te maken met behulp van een kartonnen Sonotube- bekistingskoker, een wapening en zelfverdichtend beton. Ook hier deed zich het probleem voor dat de handel alleen kokers levert van maximaal 12 meter lang. De kolommen in twee delen vormen bleek vanwege problemen met de knik en de stabiliteit niet te kunnen.
Van Straten ontwikkelde met Hakron een verlengde bekistingskoker. Die werd ter plaatse tot de gewenste lengte samengesteld uit de bekistingskokers die Sonotube levert als type Plus. Dat gebeurde in de parkeergarage van het nabijgelegen gebouw De Resident; die bood voldoende werkruimte en vooral de vlakke ondergrond die nodig is om een kaarsrechte koker te kunnen maken.
Hakron kon niet op voorhand aangeven of de verlengde koker zou voldoen. De druk die het beton zou uitoefenen was volgens de toeleverancier van tevoren niet te berekenen. De kokers werden dan ook extra omwikkeld om de druk van het beton te kunnen weerstaan. Eenmaal opgesteld werd in de kokers de wapening voor de kolommen neergelaten. De positionering van de wapening vergde eveneens zorg omdat die anders door de druk van het beton rond gaat staan.
Om de kolommen op locatie te kunnen vormen moest Van Straten eerst een steigerconstructie maken die de kokers ondersteunde. De kokers werden daaraan om de anderhalve verdieping verankerd. De kolommen rusten elk op een poer terwijl onder de kolommen de parkeerkelder ligt. Het resultaat mag er volgens Van Straten zijn: de kolommen zijn recht en zonder grindnesten uit de bekisting gekomen.

Reageer op dit artikel