nieuws

Intermaris Hoeksteen beperkt bouw betaalbare huurwoningen

bouwbreed

Intermaris Hoeksteen, de woningstichting van Hoorn en Purmerend beperkt de bouw van betaalbare huurwoningen de komende vijf jaar tot 500, dat is slechts 100 per jaar.

Daarnaast wil de woningstichting samen met een projectontwikkelaar 250 koopwoningen realiseren.
In het meerjarenplan ‘Dit huis kent zijn bewoners’ schrijft directeur Martin Hoiting dat de productie van rijtjeswoningen bijna niet meer aan de orde is in de twee Noord-Holandse steden. “Daar is in de huursector weinig behoefte aan. We bouwen in de Hoornse nieuwbouwwijk Bangert en Oosterpolder nog wel rijtjeswoningen, maar in de oudere wijken verkopen we die juist. De nieuwbouw van woningen met een relatief lage huur wordt gefinancierd met de opbrengst van de oudere woningen en de ontwikkeling van koopwoningen.”
Intermaris Hoeksteen heeft de laatste jaren een koers ingezet waarbij de verhuur van woningen een steeds geringer aandeel krijgt. Op dit moment onderzoekt de woningstichting de mogelijkheden om mensen met een laag inkomen aan een koopwoning te helpen. Volgens Hoiting is die groep groeiende. “We kijken of erfpacht dan wel een mengvorm tussen huur en koop voor deze groep een oplossing is.”
Het is niet alleen de veranderde marktvraag die de woningstichting tot dit beleid heeft aangezet. Intermaris Hoeksteen heeft ook een puur pragmatisch argument erkent Hoiting. “Bewoners in koopwoningen leveren minder problemen op wat betreft de leefbaarheid in de wijk. Ik wil niet iedereen over een kam scheren, maar huurders zijn vaak doortrekkers en hebben veel minder binding met hun woonomgeving.”

Zorgappartementen

Appartementen voor ouderen in de buurt van zorgcentra is een andere vraag waar de woonstichting aan tegemoet wil komen. Tien jaar geleden heeft Intermaris Hoeksteen de bakens al verzet om aan de toenemende vraag naar dit type woning door de sterke vergrijzing van de groeisteden tegemoet te komen.
Momenteel studeert de woonstichting op een plan voor dit type woningen op een nog vrij gedeelte op de plaats van het gesloopte Streekziekenhuis. Ook een bestaand appartementencomplex wil Intermaris Hoeksteen na renovatie geschikt maken voor verhuur aan ouderen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels