nieuws

Innovatie kan in iets heel kleins zitten

bouwbreed

Dat de bouw niet innoveert, is onzin, blijkt wel op de uitgebreide innovatieroute die op de Bouwbeurs is uitgezet. Veiligheid, energiebesparing en flexibel bouwen bijvoorbeeld, zijn door de markt opgepakt met als resultaat nieuwe, interessante producten.

Soms zijn het volledig nieuwe vondsten, in andere gevallen is bestaande kennis opgepakt die in een vergeten hoekje lag te verkommeren. Of is resultaat geboekt door samenwerking van partijen.
De kracht kan zitten in iets kleins, weet verkoper Ferry Saber van metaalwarenfabriek Gebroeders Bodegraven in Nieuwkoop. Met weerhaakjes is de kunststof isolatieklem Iso-Jane (‘inderdaad, van Tarzan’) in minder dan een handomdraai vastgezet. Saber ziet er goud in blinken. Isolatiemateriaal blijft op zijn plaats en het is afgelopen met warmtelekken. De Nieuwkopers doen in artikelen die per stuk weinig kosten maar waarmee elke bouwer het druk heeft. “Met deze flexplug kan spouwisolatie worden vastgezet voor de muurankers zijn geplaatst”, praat Saber enthousiast verder. “Nuttig want je kunt aan de muurankers anders je vingers open halen of erger, je oog erin stoten.”
Veiligheid, snelheid en kostenbesparing moeten bij voorkeur hand in hand gaan. Met eenvoudige schopplankankertjes schiet Saber een schopplank zo vast. En laten de werkers op hoogte geen rommel meer naar beneden vallen die lager werkende collega’s kan treffen.
Hodes bouwsystemen uit Enschede probeert het onderscheid tussen tijdelijke en permanente bouw op te heffen met een ‘living building’ concept. Gebouwen kunnen naar wens groeien, krimpen en reïncarneren in een nieuwe vorm, op een andere plaats. En niet alleen in theorie, verzekert directeur Ronald Scholten. Met een paar moertjes en boutjes schroef je de geprefabriceerde onderdelen vast of weer los. “Alle leidingen zitten er al in, het is alleen nog een kwestie van aan- of afkoppelen.”
Scholten gebruikt, bescheiden, in plaats van de bedrijfsnaam Hodes zoveel mogelijk die van het systeem, Qbiz, waarin veel partners meewerken. Bedrijven, maar ook de TU’s in Enschede en Delft.
Hermeta Metaalwaren uit Asperen, ook op de route, stapt van huisartikel aluminium makkelijk over op kunststof of nog wat de klant dat maar wenst. Nieuwe energiebesparende gevelsystemen en plafonds met zuinige led-verlichting helpen kantoren en andere grote publieke gebouwen aan een CO2-arme toekomst.
Er zijn zoveel innovaties te zien, dat meerdere routes zijn te lopen. De liefhebber kan er elke dag wel een doen. Soms is het even zoeken. Maar geen nood, onderweg is overal van alles te beleven.

Met de metalen randkist is een vloer snel perfect gestort. Hij is wat duurder in aanschaf dan houten bekisting maar scheelt daarna in tijd en dus ook weer geld. (Gebroeders Bodegraven)
Foto: Ton Borsboom

Reageer op dit artikel