nieuws

Hygiënische deurkruk vooral handig in ziekenhuis

bouwbreed Premium

Gevangenisdeuren, ziekenhuisdeuren en deuren voor kinderdagverblijven. Limburgia Utiliteitsdeuren toont een scala aan deuren voor de zorg. Met als primeur een hygiënische kruk die met de elleboog wordt bediend.

D e hygiënische kruk genaamd Ulna werd op de Franse bouwbeurs Batimat ruim een jaar geleden geïntroduceerd, maar beleeft in Utrecht zijn Nederlandse primeur. Het bijzondere ontwerp maakt het mogelijk de deur met de elleboog te openen. Er hoeft dus geen handgreep vol bacteriën van voorgangers te worden beroerd. Vooral in ziekenhuizen kan dat een uitkomst zijn. Het voorkomt dat artsen en verplegers voortdurend de handen moeten wassen met desinfecterende zeep.
In de stand van Limburgia Utiliteitsdeuren staat de kruk gemonteerd op een reusachtige deur van 2,99 bij 1,60 meter. Ondanks de glasopening die gebruikers een blik in de aanpalende ruimte gunt, is de deur 60 minuten brandwerend. Net als alle andere deuren van Limburgia is hij uitgerust met een aangegoten vulcan randafwerking van polyurethaan. Die voorkomt schade op deze kwetsbare plek.
De opbouw van de deuren verschilt per toepassing. De gevangenisdeuren hebben een kern van dichtgeperst spaanplaat, daar bovenop komt 9 millimeter mdf-plaat en vervolgens aan beide zijden een hpl-plaat al dan niet met een dunne staalplaat als toplaag. Het luikje, de hufterbestendige kruk en het zware slot completeren het beeld: dit is onmiskenbaar een gevangenisdeur.
De deuren voor röntgenkamers in ziekenhuizen of bij tandartspraktijken zijn uitgevoerd in multiplex met een laag lood aan beide zijden direct onder de huid. Het kleine raampje is stralingwerend uitgevoerd. Omdat stralingwerende deuren nergens doorboord mogen worden, verspringen de deurkrukken aan beide zijden ten opzichte van elkaar. Straling die naar buiten wil komt dus altijd minstens één laag lood tegen.
Bij de speelse deur voor kinderdagverblijven in de stand van Limburgia staat de kruk juist weer uitzonderlijk hoog geplaatst.
Ouders en kinderleidsters kunnen hem probleemloos bedienen, maar de kinderen zelf kunnen er niet bij. Naar buiten kijken kunnen ze beid en via de grote ronde glasopeningen boven en onder. Zo heeft ieder zijn eigen deur en zijn eigen kruk.
Hal 1, stand E 035

Reageer op dit artikel