nieuws

Hijsbewijs niet nodig voor nieuwe rupskraan Maeda

bouwbreed

Een hijsbewijs is niet nodig voor de nieuwe minirupskraan MC-405C van Maeda. Speciaal voor Nederland hield de Japanse machinebouwer de capaciteit net onder de 10 tonmeter.

De kraan kan met een last aan de haak rijden, meldt Vincent Vercaemst van importeur Heli uit het Belgische Wetteren met nadruk. De last mag dan maximaal 300 kilo wegen en de volledig ingeschoven giek moet minstens 70 graden schuin staan.
Ingeschoven reikt de giek 4,7 meter hoog. Uitgeschoven brengen de vijf gieksegmenten de hijshaak op een hoogte tot 16,8 meter. Bij de maximale vlucht van 16 meter heft de MC-405C nog 180 kilo.
De totale lengte van bijna 5 meter maakt het begrip ‘mini’ wat relatief, vindt Vercaemst. Met een breedte van net geen 1,5 en een hoogte van net geen 2 meter kan de 5,7 ton zware kraan evenwel zonder problemen door een deuropening rijden.
Voor binnenwerk drijft een elektromotor met behulp van krachtstroom de kraan aan; voor buitenwerk is een Yanmar-diesel van 21,8 kilowatt in de machine gemonteerd. De kraan staat op 320 millimeter brede en 2100 millimeter lange rubberen rupsen. Het rijwerk heeft een vaste breedte.
De machinist kan de kraan radiografisch of via een kabel op afstand bedienen. De plaats van de knoppen op de handconsole is gelijk aan de positie van de hendels op de machine. In Vercaemst visie loopt de machinist op die manier de kleinste kans op het maken van fouten.
Voor de kabel- en de radiografische bediening gebruikt Maeda dezelfde console. Op de console en in de machine zit een plug voor de bedieningskabel. In plaats van een kabel kan op de consoleplug een zendmodule en op de machineplug een ontvangstmodule worden gestoken.
Vercaemst verwacht in maart het eerste handelsexemplaar te kunnen leveren van de MC-405C. Voor Nederland werkt de importeur samen met Hoogwerkerservice in Hardinxveld-Giessendam.
Hal 7, stand B134

Reageer op dit artikel