nieuws

Heuvelman Ibis op zoek naar mijnenveld

bouwbreed

Het baggerbedrijf Heuvelman Ibis uit Delfzijl is door de Deense regering gevraagd een omvangrijk en ‘levensgevaarlijk’ mijnenveld langs de zuidwestkust van Jutland op te ruimen.

Het strand en het natuurgebied op het schiereiland Skallingen ligt bezaaid met explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers plaatsten toen 1,4 miljoen mijnen langs de Deense kust om een geallieerde aanval te voorkomen. Het grootste deel is na de oorlog opgeruimd, maar in de omgeving van Esbjerg op het schiereiland Skallingen liggen nog ongeveer 10.000 landmijnen, waarvan er door de Deense autoriteiten zeker vijfhonderd als levensgevaarlijk worden betiteld.

Onderzocht

Het is het laatste Europese mijnenveld. Op een lengte van 8,5 kilometer zal elke vierkante meter in het gebied moeten worden onderzocht. Baggeraar Heuvelman Ibis is sinds 2000 actief in het opsporen van explosieven in binnen- en buitenland. Het bedrijf denkt zeker anderhalf jaar met de klus bezig te zullen zijn.

Reageer op dit artikel