nieuws

Heijmans staat open voor grote bouwfusie

bouwbreed

Heijmans staat open voor een fusie met een andere grote Nederlandse aannemer. Dat heeft topman Guus Hoefsloot van het Rosmalense bouwconcern gisteren aangegeven.

Gesprekken met grote concurrenten vinden momenteel niet plaats, benadrukte Hoefsloot, maar hij sloot niet uit dat dat in de nabije toekomst wel zal gebeuren. “Ik verwacht in elk geval een verdere consolidatie in de bouwsector”, aldus de topman. “Ik ben ook voorstander van meer schaalgrootte. Maar hoe dat zal verlopen, dat blijft afwachten. Er zijn immers altijd twee partijen nodig om tot een fusie of overname te komen.”
Hoefsloot wilde niet ingaan op de vraag of Heijmans in Ballast Nedam een mooie prooi ziet. Het Nieuwegeinse bouwbedrijf wordt in de markt al enige tijd genoemd als een van de voornaamste overnamekandidaten uit de top van de Nederlandse bouw.
“Ik heb laatste tijd herhaaldelijk aangegeven dat Heijmans door middel van overnames wil groeien. Maar dat hoeft niet per se met een grote overname. Wij zijn zelf groot geworden door veel kleinere en middelgrote ondernemingen in te lijven. Die strategie bevalt ons goed.”
In de afgelopen twaalf maanden kocht Heijmans onder meer installatieconcern Burger Ergon, het Duitse wegenbouwbedrijf Oevermann en de Britse woningbouwer Denne. Begin vorig jaar werd railbouwer Heitkamp toegevoegd. Heij­mans staat verder op het punt de Belgische leidingbouwer Verbraeken over te nemen. “Die overnames moeten we verwerken. Dat kost veel managementcapaciteit. Niettemin vult de pijplijn van overnames zich alweer behoorlijk.”

Bezwaren

De laatste echt grote bouwfusie in Nederland dateert van 2002, toen HBG in handen kwam van BAM. Daarna zijn de grote bouwers vooral gegroeid door bedrijven te kopen die actief zijn in de voor- en achterkant van het bouwproces, zoals ontwikkelaars en installatiebedrijven.
Een fusie tussen bedrijven in de top drie ligt overigens niet voor de hand. Een samenvoeging van bijvoorbeeld BAM en Heijmans stuit vrijwel zeker op bezwaren van mededingingsautoriteit NMa.
Bouwanalisten zien eerder beweging onder in de top tien van grote bouwondernemingen. Zo heeft Strukton aangegeven tot de vijf grootste aannemers van het land te willen behoren. Strukton groeide afgelopen jaar fors door Reef Infra en Stork WorkSphere in te lijven.
BAM heeft “met belangstelling” kennis genomen van de uitlatingen van Hoefsloot, liet Nederlands grootste bouwconcern gisteren weten. Topman Joop van Oosten ziet diens woorden niet als een directe liefdesverklaring aan het adres van BAM.
Op pagina 2:
Heijmans rekent dit jaar op beperkte winstsprong.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels