nieuws

Grens in maart volledig open voor Polen

bouwbreed Premium

Nederland kan op 1 maart de grenzen volledig openen voor werknemers uit Polen en andere Oost-Europese landen. Dat heeft staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd.

Hij hoopt hiermee tekorten op de arbeidsmarkt te verminderen. Volgens Van Hoof staat zijn departement klaar om maatregelen te treffen die garanderen dat werknemers uit deze landen niet minder gaan verdienen dan hun Nederlandse collega’s.
Met deze maatregelen, die ingaan op het moment dat de grenzen daadwerkelijk opengaan, wil hij oneerlijke concurrentie tegengaan. Het is, na het voor de bouw wegstrepen van de arbeidsmarkttoets, de definitieve stap naar open grenzen.
Van Hoof heeft gewacht met zijn brief totdat de Eerste Kamer zal instemmen met een wijziging van de wet waardoor het mogelijk wordt werkgevers die minder dan het minimumloon betalen hiervoor direct een boete te geven. Op 27 februari staat de wetswijziging ingepland en het zal een hamerstuk zijn, schrijft de demissionair staatssecretaris.
Van Hoof schrijft verder dat bedrijven die personeel inhuren, gestimuleerd worden om alleen gebruik te maken van bonafide, gecertificeerde uitzendbedrijven. Ook komt er een centraal meldpunt bij de Arbeidsinspectie waar bedrijven en werknemers vermoedens van wetsovertredingen of schendingen van cao-afspraken kunnen melden. Deze afspraken zijn gemaakt met werkgevers- en werknemersorganisaties in de sectoren waar veel Poolse arbeiders vallen te verwachten. De bouw is daar een van, zegt de staatssecretaris.
Van Hoof benadrukt dat het aan de Tweede Kamer is om te beslissen of de grenzen ook echt volledig open kunnen. Op dit moment mogen Polen en andere Oost-Europeanen uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie alleen in sommige vrijgestelde sectoren vrij aan het werk. Van Hoof schrijft dat de situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt zodanig is dat vrij verkeer van werknemers uit de nieuwe lidstaten gewenst is. Helemaal gezien de economische groei, de aantrekkende arbeidsmarkt en de groei van het aantal vacatures, aldus de vertrekkend staatssecretaris.

Reageer op dit artikel