nieuws

Gewone bouw verboden in diepe polder

bouwbreed Premium

Gemeenten en projectontwikkelaars mogen alleen in diepe polders bouwen als er op een goede manier rekening wordt gehouden met het water. Dat zegt aftredend staatssecretaris Schultz van Haegen (water) in een afscheidsinterview met Cobouw.

Volgens Schultz is de Westergouwepolder, een diepgelegen polder bij Gouda waar 3800 woningen moeten worden gebouwd, momenteel een soort van pilot voor nog grotere projecten zoals de Zuidplaspolder. Alles hangt af van het plan van de gemeente Gouda en de ontwikkelaar, zegt de staatssecretaris.
Samen met toenmalig minister Dekker (VROM) heeft de staatssecretaris met de gemeente Gouda en projectontwikkelaars afgesproken dat alleen in de Westergouwe-polder mag worden gebouwd als zij in staat zijn een nieuwe vorm van bouwen te realiseren. “Ik zal persoonlijk tegen mijn opvolger zeggen dat hij of zij het moet tegenhouden wanneer dat niet voldoende is”, aldus Schultz. “Geen traditionele bouw. Je stimuleert innovatie door randvoorwaarden te scheppen.”
In de Zuidplaspolder. een vergelijkbaar maar veel groter project, moeten 30.000 woningen komen. Door de diepe ligging is daar de laatste tijd echter veel kritiek op. De provincie Zuid-Holland onderzoekt momenteel wat de gevolgen kunnen zijn voor het gebied door klimaatverandering. Schultz erkent dat de Westergouwe- en de Zuidplaspolder niet de verstandigste plekken zijn om te bouwen als er naar de waterproblematiek wordt gekeken. “Het is niet voor niks dat deze polders onbebouwd zijn gebleven. Maar de economie groeit en de vraag naar woningen ook. De keuze is beperkt.”
Binnen een half jaar zal het ministerie van VROM besluiten of het bouwplan voor Westergouwe zo is uitgewerkt dat er aan de strenge voorwaarden wordt voldaan, weet Schultz. Met een groen licht gaat de deur weer wat verder open voor woningbouw in de nabijgelegen Zuidplaspolder.

Uitdaging

Volgens Schultz is het een keuze tussen stilstand of uitdaging. Zij vindt dat er bij Westergouwe kan worden gebouwd als er geen negatieve effecten zijn voor de toekomst en voor de omgeving. De staatssecretaris is gematigd positief. “Er is heel veel mogelijk. Bedrijven als Dura Vermeer zijn al heel ver met innovatieve woningen. Huizen die aan het water staan leveren 10 tot 15 procent meer op. De initiële kosten zijn natuurlijk hoger maar die verdien je zo terug. De huizen zijn ook duurzamer.”
Op pagina 3:
Ruimte voor de Rivier paradepaardje van Schultz.

Reageer op dit artikel