nieuws

Gerd Heijmans zet zzp’ers in de schijnwerpers

bouwbreed Premium

Kleinzoon Gerd van bouwpionier Jan Heijmans slaat een brug tussen opdrachtgevers en zelfstandig werkende technici. Waarom duur aankloppen bij een detacheringsbureau? Ingenieur Gerd Heijmans zegt met zijn netwerk vraag en aanbod een stuk goedkoper bijeen te brengen.

Opa Jan heeft Gerd Heijmans (39) nooit gekend. Jammer. Hoe zou de grondlegger van Nederlands derde bouwbedrijf aankijken tegen de aanpak van zijn kleinzoon? Met diploma’s van de mts en hts (weg- en waterbouw) op zak, werd Gerd uitvoerder bij wegenbouwer Heijmans, rayon Woerden. Om vervolgens aan de slag te gaan bij Oranjewoud Almere en in 2002 het heft in eigen handen te nemen. Zijn bagage als uitvoerder, werkvoorbereider maar ook directievoerder en toezichthouder moest toch voldoende zijn voor een boterham als zelfstandige?
“Ik was er achter gekomen hoeveel opdrachtgevers hun vraag naar technische mensen laten coördineren door detacheringsbureaus. Eerst wordt het eigen personeel ingezet, dan komen de detacheerders en in de buitenste schil pas de zelfstandigen zonder personeel. Dat zou anders moeten kunnen. Via mijn netwerk staan de zzp’ers op de eerste rij bij de opdrachtgevers”.

In de steigers

Netwerk Heijmans Support BV staat nog volop in de steigers. Gewerkt wordt aan een databank, waardoor straks de specialisten op functie, ervaring en postcode geselecteerd kunnen worden. Dat scheelt gepuzzel over de reiskosten. Heijmans schermt met de namen van 1200 zzp’ers en een kleine 3000 potentiële opdrachtgevers. Email en nieuwsbrief brengen de deelnemers aan het netwerk op de hoogte van de laatste nieuwtjes.
Op de referentielijst van Heijmans staan diverse Hollandse gemeenten, zoals Zaandam, Hoorn en Haarlem. Ook ingenieursbureaus van naam en aannemers (Dura Vermeer en KWS) zijn van de partij. Het te verrichten werk wordt uitgevoerd door technici met een middelbare tot universitaire opleiding. Als aanvulling zoekt Heijmans naar wegen om de contacten met studenten te versterken.
Een recent opgepakt project van Heijmans Support betreft de besteksvoorbereiding voor een nieuwe atletiekbaan van politiecorps Amsterdam Amstelland. De minister wil dat de agenten meer gaan sporten? Heijmans Support haakte in met de oprichting van een projectteam voor sport en recreatie. “De politie huurde het team in voor het ontwerp, de engineering, directievoering en het toezicht op de aanleg van de atletiekbaan. Twee voetbalvelden moesten worden vervangen”.
Volgens Heijmans zijn de opdrachtgevers goed uit door de schakel detacheringsbureau over te slaan. De zzp’ers van hun kant profiteren van de extra marktcontacten en scheppen zich een grotere kans op werk.
“De bedrijven ontvangen via het netwerk rechtstreeks de offertes. De opdrachtgevers maken zelf hun keuze. Detacheringsbureaus pakken een marge van 30 tot 40 procent. Ik breng slechts 10 procent in rekening. Bij de traditionele werkwijze lopen de accountmanagers van de detacheerders je de deur plat. Dan gaan ze weer een bakje koffie drinken. Of zo’n bedrijf nu werk heeft of niet”.

Reageer op dit artikel