nieuws

Faay schept ruimte voor gestekkerde installatie

bouwbreed

Installateurs die een elektrische installatie opbouwen uit kabels met stekkers sparen veel tijd, constateert installateur Bob Verheul tijdens een rondgang over de Utrechtse Bouwbeurs. Faay bijvoorbeeld levert met het KBL-systeem wandelementen die zijn voorbereid op zo’n elektrische installatie.

H et KBL-systeem bestaat uit een holle plint met een afneembaar deksel waarop wandelementen rusten. In deze elementen zitten op telkens 20 centimeter van elkaar verticale leidingschachten. Op de plaats van die schachten kan op willekeurig welke hoogte een gat voor een stopcontact worden geboord. Via de schacht wordt bijvoorbeeld een kabel met een stekker naar de plint geschoven en met een driewegstekker met de rest van de installatie verbonden. Op dezelfde manier kunnen bijvoorbeeld ook telecom- en televisiekabels worden gelegd. Installateur Bob Verheul uit Wateringen maakt zich al sinds jaar en dag sterk voor het stekkersysteem. Dat biedt onder meer het voordeel dat de installateur al in zijn werkplaats stopcontacten met kabel en aansluitstekker op maat kan voormonteren. De montage op de locatie vergt daardoor minder tijd. Dat werk vergt weinig meer dan een kabel in een buis doen en twee stekkers aan elkaar klikken. In Verheuls visie kan elke afbouwer dat; de installateur controleert het resultaat en tekent voor de verantwoord ing.

Ongenoegen

Verheul vond aanvankelijk weinig gehoor in de bouw. Tegelijk groeide volgens hem het ongenoegen van bewoners over de beperkte mogelijkheden om de elektrische installatie van hun woning aan hun wensen aan te passen. Met het KBL-systeem van Faay en bijvoorbeeld ook het Flexcasco van VBI kunnen bewoners ook na de oplevering van hun woning nog de plek van de stopcontacten veranderen. Beide systemen zijn bedoeld voor de kabels van Verheul en de conventionele installatie met losse draden.
Net als het Flexcasco van VBI kan ook het KBL-systeem toe zonder lichtschakelingen. In plaats daarvan doet een radiografische zender in een los gemonteerde schakelaar het licht aan en uit. Een piezo-keramisch element voorziet de zender van energie; de ontvanger halt zijn energie uit het armatuur.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels