nieuws

Eps funderingsbekisting door rugbanden versterkt

bouwbreed

Door de gekleurde rugbanden van polystyreen, is de nieuwe generatie eps-fundering van IsoBouw 20 tot 30 procent sterker dan de vorige. In een glazen kooi op de Bouwbeurs toont een robot de gepatenteerde funderingsbekisting voor het eerst aan het publiek.

De robot zet 100 kilo aan gewichten op de eps-zijwandplaat die daar niet zichtbaar van doorbuigt. “Dat komt door de nieuwe strips aan de buitenkant, die werken als een soort wapening”, verklaart productontwikkelaar Hugo Smits. “Het polystyreen neemt de trekkrachten op die ontstaan doordat het beton er tegenaan drukt. Die krachten zorgde er tien jaar geleden nog wel eens voor dat de U-vormige bekistingen klapten.”
Door de extra sterkte kan IsoBouw het assortiment van hun funderingsbekisting uitbreiden met grotere afmetingen, zonder dat daar extra onderbalken of zandaanvullingen bij nodig zijn. Het vernieuwde assortiment loopt van 300 bij 400 millimeter tot 700 bij 700 millimeter.

Bodemplaten

De funderingsbekisting van IsoBouw is opgebouwd uit drie delen. Eerst worden de bodemplaten geplaatst. Omdat de zijwanden de werkruimte op dat moment nog niet beperken, kan de wapening direct op de bodemplaat worden gevlochten. Pas als de wapening af is, worden de zijwanden geplaatst. “Het voordeel is dat het vlechtwerk dan niet meer als geheel in de U-bekisting hoeft te worden gehesen”, zegt Smits. “Dat werkt sneller.”
Bij de huidige bekisting zijn naast bodemplaten en zijplaten ook speciale hoekstukken nodig om hoeken en T-splitsingen te maken. De nieuwe versie is zodanig voorbewerkt dat van elke plaat een hoek kan worden gemaakt. “In de bodemplaten zitten speciale inkepingen waar met een enkele zaagsnede een uitsparing van kan worden gemaakt”, aldus Smits. “Daardoor kan elke bodemplaat een hoek of T-splitsing vormen.”
De nieuwe funderingsbekisting, die IsoBouw samen met productiemaatschappij Synprodo ontwikkelden, is vanaf de zomer verkrijgbaar voor dezelfde prijs als de huidige funderingsbekisting.
Hal 1, stand C040

Reageer op dit artikel