nieuws

Energieprestatiecertificaat verplicht in 2008

bouwbreed Premium

Zodra er voldoende gecertificeerde adviseurs zijn, wordt het energieprestatiecertificaat verplicht bij de transacties van gebouwen. SenterNovem gaat ervan uit dat het 1 januari 2008 zal zijn.

Eigenaren van publieke gebouwen en woningcorporaties krijgen een jaar langer de tijd en hoeven pas op 1 januari 2009 aan de verplichting te voldoen. Het extra overgangsjaar geeft hen de gelegenheid hun hele vastgoedbestand in één keer te laten certificeren.
Het certificaat bevat een energielabel, vergelijkbaar dat bij een koelkast of een auto wordt afgegeven. Het donkergroene label (A) betekent het meest energiezuinig en het donkerrode label het minst energiezuinig (G). De energieprestatie wordt berekend op basis van de gebouweigenschappen, de gebouwgebonden installaties en een standaard verbruikgedrag van het huishouden of de gebruiker. Het certificaat bevat ook een lijstje met mogelijke maatregelen om de energieprestatie te verbeteren.

Interesse

Er was van de zijde van woningcorporaties en projectontwikkelaar al grote interesse voor de problematiek. Programma-adviseur Hans Scherpenzeel van SenterNovem: “Het beleid van het ministerie van VROM is erop gericht dat verhuurders van woningen met een groener label in de toekomst een hogere huur mogen vragen van huurders dan bij minder energiezuinige huizen. Dat is een interessante prikkel voor woningcorporaties. Ook voor huurders is dit aantrekkelijk. In energiezuiniger woningen betalen zij minder energiekosten. Hun totale woonlasten blijven dus gelijk, terwijl ze meer comfort krijgen en minder CO 2 -uitstoten.”
Een ander voordeel voor corporaties is volgens Scherpenzeel dat ze meer inzicht hebben in hun woningvoorraad. “Aan de hand van de energieprestatiecertificaten kunnen ze precies zien waar ze nog moet investeren in energiezuinige maatregelen.” Hetzelfde geldt voor vastgoedbeheerders die in de utiliteitsbouw een nieuw marketinginstrument in handen krijgen.
Woensdag wordt tijdens de BouwBeurs een symposium gehouden. SenterNovem zal daar architecten, ingenieursbureaus, vastgoedbeheerders en corporaties duidelijk maken wat het energieprestatiecertificaat in de praktijk betekent.

Reageer op dit artikel