nieuws

Dyckerhoff groeit vooral in Oost-Europa

bouwbreed

Dyckerhoff verwacht dit jaar een hoger rendement te boeken dan in 2006. De problemen bij de Nederlandse Cement Deelnemingsmaatschappij zijn opgelost en de markten trekken aan. Het bouwstoffenconcern uit Wiesbaden heeft afgelopen jaar een omzet weggezet van 1,4 miljard euro. De prestatie ligt 7 procent boven het niveau van 2005.Groei realiseert Dyckerhoff vooral in Oost-Europa. De omzet steeg met 34 procent tot 524 miljoen euro. Van dat bedrag valt 331 miljoen euro toe te schrijven aan cement, in welk segment de afzet met 36 procent toenam. De omzet van beton steeg in het oosten met 31 procent tot 193 miljoen euro.Ook in de Verenigde Staten deed Dyckerhoff goede zaken, uitsluitend in de sector cement. De omzet steeg bij de Amerikanen met 10 procent tot 342 miljoen euro. In West-Europa trapte Dyckerhoff op de rem. De omzet daalde met 11 procent tot 557 miljoen euro. De afzet van de cement bleef stabiel. Beton leverde met 193 miljoen euro een kwart minder op dan in 2005.Dyckerhoff verwacht dat de Duitse bouw dit jaar met iets meer dan 1 procent zal aantrekken. Vooral van het bedrijfsleven (plus 5 procent) en de overheid (1 procent) beloven meer opdrachten te komen. De woningbouw levert een half procent in. In Polen en Tsjechië neemt naar inschatting van Dyckerhoff de bouwproductie met respectievelijk 8 en 4 procent toe. De groei in Rusland en de Oekraïne schommelt rond de 7 procent.Dyckerhoff verwacht dit jaar de prijzen van cement te kunnen verhogen. Voor beton daarentegen wordt gerekend op omzetverlies. Wiesbaden is overtuigd in de eerste helft van dit jaar de reorganisatie van de Nederlandse Cement Deelnemingsmaatschappij te kunnen afsluiten. De Nederlandse activiteiten worden samengevoegd in de nieuwe maatschappij Dyckerhoff Basal. Het aantal medewerkers van Dyckerhoff daalde vorig jaar met 10 procent tot 6958.

Reageer op dit artikel