nieuws

Composietsteen kan alle kanten op

bouwbreed

Paul Jas zit er maar mee: de marketing innovatiemanager van Holonite wil graag gezegd hebben dat zijn bedrijf tegen een redelijk tarief elk detail in kunststeen kan maken dat een architect kan verzinnen. Desgevraagd levert hij het bewijs. De markt zal er echter terughoudend op reageren, voorspelt Jas, want de praktijk leert dat niet iedereen zijn beloftes waarmaakt.

Holonite maakt ‘klassieke’ bouwdelen als vensterbanken en dorpels uit een mengsel van zand- en steengranulaat en bindmiddel. Een mal geeft vorm aan de vloeibare composietsteen. Zo’n mal kan een haast oneindig aantal vormen maken; de creativiteit van bijvoorbeeld de architect bepaalt de vorm van de mal. Met dat in gedachten vraagt Jas met nadruk architecten voorstellen aan te dragen voor bijzondere detailleringen.
De composietfabrikant wil details maken voor alles wat tussen dak en stoep van een woning of gebruiksgebouw zit. Veel van die details worden van beton, hout of staal gemaakt. Holonite, ook de naam van het materiaal waarmee de fabrikant zijn gegoten composietsteen maakt, is daar een goed alternatief voor. Niet in de laatste plaats omdat het aantoonbaar sterker en lichter is dan beton en geen onderhoud vergt, benadrukt Jas. Aan het eind van zijn levensduur kan het composietstenen element worden vermalen en opnieuw worden gebruikt. Als van een ontwerp een mal te maken is kan een detail uit Holonite worden vervaardigd, zegt Jas. Voor de uitvoering van zo’n gietmal kan de fabrikant twee modelmakerijen inschakelen. Opdrachtgevers hoeven geen grote hoeveelheden te bestellen voordat het bedrijf de productie begint. Desgewenst maakt Holonite een serie van pakweg tien details, belooft Jas. Voor de stukprijs maakt de grootte van de serie over het geheel genomen weinig verschil. Die bestaat voor het grootste deel uit de kosten van de mal en de verwerking van de gietmassa.

Bouwvormen

Jas rekent met een aanzienlijke markt voor zijn gegoten bouwdelen en ornamenten. Hij constateert dat de trend neigt naar meer decoratieve bouwvormen uit het verleden zoals Art Deco en Jugendstil. Met de juiste mal is de eigentijdse variant van die vormen makkelijk te gieten uit vloeibaar composiet. Met nadruk wijst de marketing innovatiemanager op de bouwkundige kwaliteit van de ornamenten: het zijn geen decorstukken maar bouwdelen die bestand zijn tegen weer en wind.
Om dat onder de aandacht te brengen van bijvoorbeeld architecten toont Holonite tijdens de Bouwbeurs vijf meer dan manshoge sculpturen uit kunststeen. De veelal onregelmatig gevormde en soms getordeerde onderdelen moeten voorschrijvers een indruk geven wat zoal mogelijk is met composiet.
Al naar gelang de afwerking wekken de gegoten ornamenten de indruk dat ze van steenachtig materiaal zijn gemaakt. Een anti-kleeflaag voorkomt algengroei en weerstaat ook graffiti. Op bestelling levert Holonite de ornamenten inclusief bevestigingsmiddelen.
Hal 1, stand C076
Een mal geeft vorm aan de vloeibare composietsteen en kan een bijna oneindig aantal vormen maken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels