nieuws

Bouwbonden fel tegen AOW-plan nieuw kabinet

bouwbreed

De bouwbonden vinden het idee van de kabinetsonderhandelaars om mensen die voor hun 65ste stoppen met werken, te beboeten met een heffing op hun aow, ronduit slecht. Een nieuwe ‘mars naar het Museumplein’ dreigt.

Nog voordat het nieuwe kabinet er daadwerkelijk is, heeft het een belangrijk deel van de sociale partners alweer in de gordijnen gejaagd. “Ze zullen ons op hun weg vinden als zij met dit soort idioterie komen. Dit is een valse start van het nieuwe kabinet”, vindt FNV vice-voorzitter Peter Gortzak.
Daarmee doelt hij op de commotie die het vorige kabinet heeft veroorzaakt met het feitelijk afschaffen van vut en prepensioen door de fiscale faciliteit ervoor te schrappen. Nu beoogt het nieuwe kabinet vroegpensioen te ontmoedigen door bij mensen die daarvan gebruikmaken de AOW te fiscaliseren, dat wil zeggen dat er ook premies over betaald moeten worden. Dat zou dan gaan gelden voor mensen die meer dan 15.000 euro aanvullend pensioen hebben.
“Onrechtvaardig”, betitelt FNV Bouw vice-voorzitter John Kerstens de maatregel. “Als het waar is, worden mensen gepakt die niet altijd de vrije keuze hebben om tot hun 65ste door te gaan. Dat geldt zeker voor mensen met zware beroepen zoals in de bouw. Maar het geldt ook voor mensen die veel psychische druk kennen, zoals uitvoerders.”
De eerste groep heeft nu nog niet zoveel te duchten. “Bij de huidige pensioenopbouw komt bijvoorbeeld de stratenmaker niet aan de grens van 15.000 aanvullend pensioen. Maar als de grens nu 15.000 is, kan die volgend jaar best 10.000 worden en dan valt hij er wel onder”, aldus Kerstens.

Stress

In elk geval zou een groot deel van het uta-personeel en dan vooral de uitvoerders er wel mee te maken kunnen krijgen. “Die mensen, die heel stressvol werk hebben, baalden er al van dat zij niet op hun 60ste maar pas op hun 62ste met vroegpensioen kunnen. Dit zijn mensen die er ook niet even fluitend drie jaar aan vastplakken.”
Toen voor de verkiezingen PvdA-leider Wouter Bos zijn ondoordachte uitspraken deed over fiscalisering van de aow, heeft FNV Bouw hem eens uitgenodigd op een bouwplaats op IJburg om de bouwvakkers te vertellen hoe hij het precies had bedoeld. Toen heeft Bos klip en klaar verteld dat mensen in zware beroepen eerder moesten kunnen stoppen “Wij zullen hem daaraan houden”, aldus Kerstens.
Ook het CNV, dat minder afwijzend tegenover de plannen staat, wil wel dat mensen in zware beroepen worden ontzien. Die moeten van de heffing worden uitgesloten.

Reageer op dit artikel