nieuws

Belle van Zuylen eerste gebouw met demping

bouwbreed

De Belle van Zuylen in Utrecht, met 262 meter het hoogste woongebouw van Nederland, wordt het eerste gebouw met demping om trillingen moeten op te vangen. Dat bevestigt een woordvoerder van ontwikkelaar Burgfonds. Het toevoegen van een gewicht dat onder meer uit staal en vloeistof zal bestaan, is nodig om de woontoren stabiel te houden, niet alleen tijdens storm.

De Belle van Zuylen in Utrecht, met 262 meter het hoogste woongebouw van Nederland, wordt het eerste gebouw met demping om trillingen moeten op te vangen. Dat bevestigt een woordvoerder van ontwikkelaar Burgfonds. Het toevoegen van een gewicht dat onder meer uit staal en vloeistof zal bestaan, is nodig om de woontoren stabiel te houden, niet alleen tijdens storm.
Of de Belle van Zuylen er uiteindelijk gaat komen, hangt af van de gemeente Utrecht. Een internationaal ontwerpteam van architecten, constructeurs, installatieadviseurs, bouwfysica- en brandveiligheidsdeskundigen, legt momenteel de laatste hand aan de haalbaarheidstudie. Begin maart worden de resultaten daarvan overgedragen aan de gemeente.
In Amerikaanse en Aziatische landen is het toepassen van demping bij hoge gebouwen gebruikelijk. Zo is het hoogste gebouw ter wereld, de Taipei 101, voorzien van een 6 ton zware gouden bal.
Op pagina 3:
Tijd is rijp voor kritische benadering hoogbouw.

Reageer op dit artikel