nieuws

Bedrijven niet schuldig aan val uit gsm-mast

bouwbreed

Hak Transport- en Werktuigenverhuur uit Ridderkerk en Tektoon uit Nieuwegein, een bedrijf gespecialiseerd in valbeveiliging, treft geen blaam bij de dood van de man die 22 oktober 2004 uit een gsm-mast in Exloo viel.

De rechtbank Assen sprak de bedrijven gisteren vrij. Het Openbaar Ministerie had beide dood door schuld ten laste gelegd wegens grove nalatigheid: Hak bij het verplaatsen van de mast in 2002, en Tektoon bij de controle op veiligheid. Het slachtoffer, een 21-jarige man uit Nederhorst den Berg, zat tijdens zijn werkzaamheden aan de mast vast aan twee leidraden. Deze waren door middel van een koppelstuk bevestigd, waarvan een bout en een moer ontbraken. Hij viel 16 meter naar beneden en overleed later aan zijn verwondingen. Het OM stelde dat de controleurs het ontbreken van de bout en de moer over het hoofd moet hebben gezien, waardoor de veiligheidscombinatie van het slachtoffer was losgeschoten. Tegen beide bedrijven eiste het OM een boete van 10.000 euro.
Tijdens hun verdediging voerden de twee bedrijven aan dat de bout en moer er tijdens hun controle wél in zaten, en dat deze er later vanzelf uitgeraakt moesten zijn.
Volgens de rechter is op grond van waarnemingen van de Arbeidsinspectie niet overtuigend bewezen dat de bedrijven verzuimd hebben de bout/moercombinatie aan te brengen. De controle van de mast is uitgevoerd door zeer ervaren medewerkers van beide bedrijven. Wettig en overtuigend bewijs ontbrak om vast te stellen dat het ontbreken van de combinatie over het hoofd was gezien. Waarschijnlijk hebben de demontage en het weer opbouwen van de mast, het transport en weersinvloeden een zware wissel getrokken op de boutverbinding. Bovendien ontbreekt elke informatie over de bouwmontage op de eerdere locatie waar de gsm-mast zich bevond, zo staat in het vonnis.
De lange periode tussen het ongeval in 2004 en het vonnis van gisteren is volgens de rechtbank in Assen te wijten aan het uitgebreide onderzoek dat deze zaak vereiste.

Reageer op dit artikel