nieuws

Barcelona inspiratiebron bij ontwikkeling Scheveningen

bouwbreed Premium

De gemeente Den Haag brengt pas over zes tot acht weken een advies uit over de toekomst van het Norfolkterrein in de Scheveningse haven. In eerste instantie zou de gemeente zich eind januari hierover uitspreken.

Eerst gaat de gemeente de ervaringen uitwerken die een aantal commissieleden en wethouder Marnix Norder (PvdA, bouwen) hebben opgedaan tijdens studiereizen naar Amsterdam, IJmuiden en Barcelona, laat een woordvoerder van Norder weten.
“Gekeken is naar wat deze steden gedaan hebben aan havenontwikkeling, en welke lessen daaruit zijn te leren. IJmuiden heeft een geheel nieuwe haven gekregen, in Amsterdam is vooral de woningbouw bestudeerd op de eilanden in het IJ. Op het Java-eiland is bijvoorbeeld een heel compact woningbouwprogramma gerealiseerd. Het probleem is daar alleen dat ervan uitgegaan is dat het water voldoende ‘groen’ biedt. Daardoor is nagelaten om een stuk openbare ruimte in te richten, zoals een plein. Het blijkt nu dat de bewoners dat als een gemis ervaren.”
In Barcelona hebben de Hagenaars met name gekeken naar de cruise­terminal die de stad rijk is. “Dit met de achterliggende vraag of iets dergelijks in Scheveningen haalbaar is. Het blijkt een enorme investering te zijn, die zich in Barcelona overigens wel terugverdient in de vorm van extra toerisme én een economische impuls. Voor de mensen die per cruiseschip naar Barcelona komen, zijn bijvoorbeeld gidsen nodig en taxi’s, maar ook schoonmaakpersoneel voor de cruiseterminal.”

Ervaringen

De studiereizen hebben met name gediend als inspiratiebron voor de besluitvorming over de toekomst van de eigen haven. Waar de voorkeur naar uitgaat, kan de woordvoerder nog niet zeggen. “Alles ligt nog open.” In de besluitvorming worden, behalve de reiservaringen, ook de plannen van een aantal marktpartijen meegenomen die door de gemeente uitgenodigd waren met een visie te komen. Een van deze plannen is een voorstel van AM voor een cruiseterminal in de haven.

Reageer op dit artikel