nieuws

Aantal storingen op het spoor met 8 procent afgenomen

bouwbreed

­- Het aantal storingen op het spoor is in 2006 met 8 procent afgenomen. Dat meldde spoorbeheerder ProRail gisteren. In totaal werd het treinverkeer vorig jaar 6210 keer verstoord. In 2005 gebeurde dat nog 6798 keer.

Het aantal verstoringen van het treinverkeer nam voor het tweede opeenvolgende jaar af. In 2004 moest ProRail nog 7297 storingen inboeken. De daling van het aantal storingen in 2006 was vooral te danken aan het sterk afnemende aantal aanrijdingen en het aantal incidenten met derden (mensen langs het spoor). Het aantal incidenten daalde van 2527 in 2005 naar 2217 in 2006.
De techniek – problemen met de rails, wissels en bovenleidingen – liet het vorig jaar 2383 keer afweten. De uitloop van werkzaamheden valt onder het kopje overig en leidde vorig jaar tot 1145 incidenten, 16 procent minder dan het jaar ervoor. Werkzaamheden in bijvoorbeeld het weekeinde liepen veel minder vaak uit. Daarvan profiteerden vooral treinreizigers in de maandagochtendspits.
In 2006 verongelukte een baanwerker ’s nachts in de buurt van Rotterdam. Daarmee is de norm van een dodelijk slachtoffer per drie jaar niet gehaald. Vanaf volgend jaar is het Normenkader Veilig Werken volledig operationeel waarmee nog veiliger werkwijzen worden nagestreefd. Bij de spooraannemers zijn overigens 3400 mensen aan het werk.
ProRail slaagde er verder in om de herstelwerkzaamheden sneller uit te voeren. In 2005 duurde het gemiddeld een uur en 48 minuten voordat er weer treinen konden rijden nadat een storing was geconstateerd, vorig jaar was dat een uur en drie kwartier.

Reageer op dit artikel