nieuws

A1-zone Overijssel samen aangepakt

bouwbreed

De provincie Overijssel stelt samen met elf gemeenten een ‘ambitiedocument’ op voor de zogenoemde A1-zone. Doel is het voorkomen van dichtslibben en verrommeling.

De A1-zone beslaat een gebied van 5 kilometer aan weerszijden van de A1 vanaf Apeldoorn tot aan het Duitse Bentheim. Het Twentse deel van de A35 (Almelo-Enschede) maakt ook deel uit van deze zone. Ook de ruimtelijke aspecten van de spoorlijn en het Twentekanaal worden onder de loep genomen. In de afgelopen jaren zijn er in de A1-zone honderden hectares aan nieuwe woon- en werkgebieden gerealiseerd. Omdat regionale en lokale voorzieningen steeds meer aan of nabij op- en afritten zijn gerealiseerd, is het aantal verkeersknelpunten toegenomen.

Aftrap

Gezamenlijk aanpak over de honderden hectares die nog op stapel staan, is volgens de provincie hard nodig om verdere dichtslibbing en verrommeling (qua luchtkwaliteit en bereikbaarheid) te voorkomen.
Vrijdag vond in Deventer de aftrap voor wat het ‘visitekaartje’ van de regio moet worden plaats. “Het was een inspirerende dag”, meent Theo Rietkerk gedeputeerde ruimte en milieu. “De belangrijkste conclusie is dat we de feiten scherper in beeld willen hebben. Een trendbureau en de gemeenten (waaronder Deventer, Enschede en Hengelo) gaan daar de komende maanden aan werken.”
Eind juni moet een concept ambitiedocument zijn opgeleverd. Daarin worden ook de wensen van maatschappelijke organisaties opgenomen.

Reageer op dit artikel