nieuws

Wim Kok aangesteld als commissaris bij Stork

bouwbreed Premium

Oud-premier Wim Kok is een van de drie nieuwe commissarissen bij het industrieel concern Stork. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam wees hem vrijdag aan.

Naast Kok, die commissaris is bij onder meer Shell, ING en TNT, werden oud-Akzo Nobel topman Kees van Lede en de Brit Dudley Eustace, voormalig financieel directeur bij Ahold en Philips, benoemd. De Ondernemingskamer besloot vorige week drie nieuwe, onafhankelijke commissarissen te benoemen bij Stork. Zij moeten voor een uitweg zorgen in het hoogopgelopen conflict tussen Stork en twee grootaandeelhouders van het concern, Centaurus en Paulson.

Opsplitsen

Deze beleggingsfondsen willen Stork zeer tegen de zin van de directie opsplitsen. Het driemanschap moet zich onder meer gaan buigen over de strategie van Stork. Ook gaan ze zich richten op de “verhoudingen binnen de vennootschap”, aldus voorzitter Huub Willems van de Ondernemingskamer. De drie stellen zich volgens hem terughoudend op als het gaat om de normale bedrijfsvoering. “De commissarissen willen in alle rust en buiten de openbaarheid functioneren.”

Onderzoek

Willems liet vrijdag ook weten dat het aangekondigde onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij Stork hooguit zes maanden zal duren. Centaurus en Paulson hadden om dit onderzoek gevraagd.
Voor het onderzoek zijn Leendert van den Blink en Lou Traas aangesteld. Van den Blink leidde jaren geleden het enquêteonderzoek naar HBG. Traas is voorzitter van de raad van commissarissen van het supermarktconcern Sperwer. Ook hij heeft al eerder onderzoeken uitgevoerd voor de Ondernemingskamer.

Reageer op dit artikel