nieuws

Voorzichtig weer bouwen op risico

bouwbreed Premium

De economie trekt zo sterk aan dat aannemers weer op risico bedrijfspanden bouwen. Dat blijkt uit analyses van vastgoedspecialist DTZ Zadelhoff.

“Ook de uitgifte van hoogwaardige bedrijventerreinen neemt weer toe. Heel opmerkelijk”, zegt Marrit Laning, hoofd research van DTZ Zadelhoff. “De opname van bedrijfsruimte bleef in 2006 voor het vijfde achtereenvolgende jaar op niveau. Het aanbod daalde vorig jaar zelfs. Eind 2006 was zo’n 8 miljoen vierkante meter voor de markt beschikbaar.”
Het op risico bouwen van bedrijfspanden concentreert zich vooral op het segment logistiek en transport. De bedrijfstak floreert als vanouds en heeft grote behoefte de capaciteit uit te breiden.
Zowel de markt voor bedrijfspanden als kantoren tonen duidelijke tekenen van herstel. Omdat hoogwaardige kantoorlocaties schaars worden, zijn huurders weer bereid langere contracten af te sluiten.
Begin jaren negentig was een contractduur van tien jaar nog heel gewoon. In de periode 1999-2004 legden huurders zich gemiddeld niet langer vast dan drie tot vier jaar. Vorig jaar steeg de doorsnee contractduur tot ruim vijf jaar. Aan het bouwplannen voor eigen risico wagen de ontwikkelaars zich in de kantorensector nog niet.
Vorig jaar kreeg in het segment kantoren 1,8 miljoen vierkante meter een nieuwe gebruiker. De opname ligt daarmee 100.000 meter boven het langjarig gemiddelde. Maar eveneens 100.000 meter onder het niveau van 2005.
DTZ Zadelhoff constateert dat voor het bedrijfsleven inkrimping en reorganisatie niet meer de belangrijkste redenen zijn om te verkassen. Steeds vaker duikt bij verhuizingen het motief kwaliteit op.

Op maat

Van de vorig jaar opgenomen 600.000 vierkante meter kantoorruimte moet de helft nog gebouwd worden. De kantoren worden doorgaans zonder risico voor de ontwikkelaars op maat gebouwd.
De belangrijkste impulsen komen van de zakelijke dienstverlening. Als opdrachtgever haalden de dienstverleners de overheid in en nemen nu de koppositie in. Vier jaar geleden was de overheid nog onbedreigd de grootste opdrachtgever, met een volume dat twee keer zo groot is als de opdrachtenstroom vanuit dienstverlening of industrie.
Bij de verplaatsingen werd in 2006 door de ondernemingen duidelijk meer ruimte opgenomen dan achtergelaten. Dat was in de voorliggende jaren wel anders. Het aanbod daalde met 500.000 meter tot 5,5 miljoen meter kantoorvloer. De nationale leegstand per december nam met 1,3 procent af tot 12,5 procent.
De Amsterdamse voorstad Diemen heeft de twijfelachtige eer van het grootste percentage leegstaande kantoren. Het aandeel liep vorig jaar op van 21,5 tot 26,3 procent. De top drie wordt gecompleteerd door Gouda (22,3 procent leegstand) en Woerden 22,1 procent).
Amsterdam vindt zichtzelf op de ranglijst van DTZ Zadelhoff terug als stad met 17 procent ongebruikte kantoren. De grote steden Rotterdam (10,9 procent), Den Haag (7,4 procent) en Utrecht (7,1 procent) presteren een stuk beter.

Reageer op dit artikel