nieuws

VEB: Benoem mediator in slepend Stork-geschil

bouwbreed

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zal de Ondernemingskamer vandaag verzoeken een mediator te benoemen om een einde te maken aan het geschil tussen Stork en zijn activistische grootaandeelhouders.

“De benoeming van een mediator-commissaris zou wellicht tot een compromis kunnen leiden”, meent de VEB.
Vandaag buigt de Ondernemingskamer in Amsterdam zich over de beschermingsconstructie die Stork onlangs opwierp en daarmee het stemrecht van de twee hedge funds Centaurus en Paulson halveerde. Als de rechter de beschermingsconstructie afkeurt, hebben de grootaandeelhouders genoeg macht om op de aandeelhoudersvergadering van 18 januari de raad van commissarissen naar huis te sturen en een nieuw bestuur te formeren.
Dat moet leiden tot een nieuwe leiding, die in tegen stelling tot de huidige, wel mee wil gaan in de opsplitsingsplannen van Paulson en Centaurus. De twee investeerder, die 33 procent van de aandelen van Stork in handen hebben, vinden dat het techniekconcern zich moet gaan concentreren op haar luchtvaartdivisie en dus de onderdelen Technical Services en Food Systems moet verkopen.

Strijd

De VEB is van mening dat de grootaandeelhouders veel te ver gaan en heeft zich daarom gemengd in de juridische strijd. Volgens VEB-directeur Peter Paul de Vries is de huidige opstelling van Centaurus en Paulson niet in lijn met hun gedragingen afgelopen jaren.
“Beide partijen hebben sinds hun deelname in Stork vanaf 2004 voortdurend voor décharge gestemd (het beleid goedgekeurd, red), voor benoemingen van commissarissen gestemd en de strategie met focus op 2 à 3 divisies onderschreven.” Om die reden kan nu niet ineens gevraagd worden om de strategie radicaal te veranderen, meent de VEB. Zeker niet gezien de goede prestaties van het huidige management. Om te voorkomen dat de Stork-top komende tijd vooral druk is met juridische procedures, stelt de VEB voor een mediator aan te stellen. De vakbonden zullen juridische stappen nemen tegen Centaurus en Paulson als de Ondernemingskamer in het voordeel van de hedge funds beslist.
Stork maakte gisteren zelf bekend dat het de twee grootaandeelhouders niet kan verhoren in de zaak rond de vermeende overtreding van de Wet Melding Zeggenschap (WMZ). De twee activistische beleggers komen simpelweg niet opdagen waardoor de verhoren op 17 januari zijn geschrapt. Tijdens het eerste verhoor, in december vorig jaar, bleek al dat Centaurus en Paulson hoogst waarschijnlijk niet zouden komen opdagen. Zij heb ben de WMZ-zaak altijd afgedaan als een vorm van pesterij door Stork die bovendien te tijdrovend en daarmee te kostbaar zou zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels