nieuws

Titan Wood levert Sneek 1200 kuub accoya-hout

bouwbreed Premium

Titan Wood heeft van de provincie Friesland de opdracht verkregen voor het leveren van circa 1200 kubieke meter geacelyteerd hout. Het supersterke hout is bestemd voor twee nieuwe verkeersbruggen over de A7.

De opdracht is verstrekt in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat Noord-Nederland en de gemeenten Sneek en Wymbritseradiel.
De bruggen voor het zwaardere verkeer worden 40 meter lang, 20 meter hoog en 12 meter breed met een vrije overspanning van 32 meter.
S. Hoitinga, projectleider A7 Sneek: “Voordat wij tot onze keuze kwamen, zijn door onafhankelijke instituten, in binnen- en buitenland, alle benodigde testprogramma’s met accoya-hout doorlopen. Door de uitstekende dimensiestabiliteit in combinatie met de hoogst haalbare duurzaamheid steekt accoya voor dergelijke grote verlijmde constructies, met kop en schouders boven andere houtsoorten uit. “

Toepassingen

Titan Wood maakt accoya op basis van een gepatenteerd proces, dat zachte houtsoorten en minder duurzaam hardhout verandert in een nieuwe houtsoort die een aantrekkelijk alternatief vormt voor tropisch hardhout. Sales- en marketingmanager Bert Kattenbroek van Titan Wood: “Er is meer dan 2,5 jaar getest op alle denkbare punten die van belang zijn voor een dergelijke uitdagende constructie. Alle tests zijn uitermate positief afgerond. Hiermee is aangetoond dat accoya niet alleen in bestaande houttoepassingen kan worden gebruikt, maar dat het ook andere materialen, waaronder staal en beton, kan vervangen zoals in bruggen.”
De nieuw te openen acetyleerfabriek in Arnhem heeft een productiecapaciteit van 30.000 kubieke meter.

Reageer op dit artikel