nieuws

Storm zorgt voor productieloze dagen in de bouw

bouwbreed

De hevige storm maakt werken voor bouwers op meerdere plaatsen in het land onmogelijk. Stilstaande kranen zorgen voor productieloze dagen. Uitvoerders beperken de schade door het personeel alternatief aan het werk te houden.

“De windmeter geeft windkracht 9 aan. Soms slaat hij door naar windkracht 10. Onze drie kranen staan de hele week al stil. Dertig man zijn daarvan afhankelijk”, verzucht uitvoerder Looren de Jong van Van Wijnen Bouw. Achter het Centraal Station van Den Haag bouwt de aannemer 160 woningen die in februari 2008 moeten worden opgeleverd. De wind zorgt voor vertraging die De Jong niet kan gebruiken. “Dit zijn niet ingecalculeerde productieloze dagen. Dat kost ons geld.”
Om incidenten te voorkomen werden gisterochtend alle steigers gecontroleerd. Losse materialen zijn vastgezet met extra sjorbanden. Een paar straten verderop giert de wind nog harder. Terwijl fietsers niet vooruitkomen, werkt aannemer Boele & Van Eesteren door aan de hoogste woontoren (130 meter) van Den Haag. Het Strijkijzer houdt zijn rug recht, de minstens zo hoge kraan verroert zich niet. “Last van de wind? Onze kraan staat al de hele week stil”, aldus een woordvoerder.
“Ik denk dat er veel mobiele kranen thuis staan”, meent Lion Verhagen directeur van de Vereniging Verticaal Transport (VVT). In de meeste gevallen kunnen kranen die “allemaal een beperking hebben”, doorwerken tot windkracht 6, 7. “Maar dat hangt af van het type. Ons advies? Luister altijd naar de machinist.” Windkracht 9 betekent niet dat alle kraanmachinisten een dagje vrij hebben. “Per locatie wordt dat beoordeeld. Met een ingetrokken mast valt tussen twee gebouwen misschien heel goed te werken.”
Omvallende steigers door rukwinden zijn volgens Peter Hecker secretaris van de VSB (Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven) een zeldzaamheid. “Ik weet dat er een paar jaar geleden één is omgewaaid. Andere incidenten zijn mij onbekend.”
Hij wist toen nog niet dat een paar uur later een 20-jarige bouwvakker in Amsterdam-Noord gewond raakte toen een 5 meter hoge steiger waarop hij stond, omviel. Dat gebeurde vermoedelijk door de wind.
Steigerbouwers handelen preventief als er een storm op komst is. “Onze leden sturen dan sms’jes naar hun uitvoerders om ze te waarschuwen. Na overleg met de aannemer worden netten en zeilen verwijderd.” Een winderige dag hoeft voor de steigerbouwer ook niet productieloos te zijn. “Dat hangt af van de aannemer en de locatie. Vanochtend was ik in Zutphen, daar kon makkelijk een steiger worden opgebouwd. In Berg Ambacht was ik blij dat ik geen toupet op had.”

Reageer op dit artikel