nieuws

Stork verwerpt verzoek grootaandeelhouders

bouwbreed Premium

Stork zal zich “krachtig verweren” tijdens de rechtszaak die grootaandeelhouders Centaurus en Paulson hebben aangespannen bij de Ondernemingskamer. Dat heeft het Naardense techniekconcern laten weten.C entaurus en Paulson hebben de Ondernemingskamer in Amsterdam verzocht een enquête te houden naar het beleid en de gang van zaken bij Stork. Vrijdag buigt de Ondernemingskamer zich over het verzoek.

De twee grootaandeelhouders, die 33 procent van de aandelen Stork in handen hebben, willen nog altijd dat het bedrijf wordt gesplitst en alleen verder gaat met de luchtvaartactiviteiten.
Op de aandeelhoudersvergadering van 18 januari zijn de hedge funds van plan de huidige raad van commissarissen naar huis te sturen. Dat moet een nieuwe toezichtsraad opleveren die wel achter de splitsingsplannen staat. Het huidige bestuur wenst de driedivisiestructuur (Aerospace, Technical Services, Food Systems) te behouden, tot ongenoegen van de grootaandeelhouders.

Stemrecht

Centaurus en Paulson willen nu dat de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam de Stichting Stork het recht ontneemt te stemmen op de aandeelhoudersvergadering. Deze stichting is tegen de splitsingsplannen en heeft bijna 50 procent van het stemrecht in de onderneming in handen.
De stichting kan met haar stemrecht het ontslag van de commissarissen dwarsbomen. Dat recht heeft ze gekregen dankzij de uitgifte van speciale aandelen. Daardoor is het stemrecht van Centaurus en Paulson verkleind van 33 tot ongeveer 15 procent van het aandelenkapitaal.

Misbruik

De grootaandeelhouders vinden dat de stichting misbruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om preferente aandelen uit te geven. Deze aandelen mogen in de ogen van Centaurus en Paulson alleen worden uitgegeven om een overnamepoging van Stork af te slaan, niet om de raad van commissarissen te beschermen.
De uitgifte van aandelen is een poging van de stichting het stemrecht van alle aandeelhouders te beperken, aldus Centaurus en Paulson. Een grote meerderheid van de aandeelhouders is tijdens een eerdere vergadering al akkoord gegaan met het splitsingsplan, benadrukken ze. Volgens de hedge funds “bespotten” Stork en de stichting de Nederlandse wetgeving.
Stork verwerpt de stap naar de Ondernemingskamer. Het concern zal zich krachtig verweren en is ervan overtuigd dat de rechtszaak “niet in het belang is van de onderneming, haar werknemers, klanten en andere belanghebbenden”.

Reageer op dit artikel