nieuws

Schiphol schurkt dit jaar al tegen grens geluidsnormen aan

bouwbreed

Schiphol verwacht in 2007 weer meer vluchten en passagiers te verwerken. Toch zal dat moeite kosten. Schiphol loopt mogelijk dit jaar al tegen de grenzen van het stelsel van geluidsnormen aan.

Dat zei Schiphol-topman Gerlach Cerfontaine gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak. Het aantal vluchten neemt met ongeveer 7000 toe tot 430.000, luidt de voorspelling van de baas van Schiphol.
De verwachting van de Schiphol-directeur gaat uit van het gunstigste scenario. De ruimte die het stelsel van geluidsnormen Schiphol voor verdere groei biedt, is echter zeer beperkt. De vijfde start- en landingsbaan, de Polderbaan, moest het mogelijk maken door te groeien tot jaarlijks 600.000 vluchten, maar het geluidsstelsel bleek te inflexibel om dat te kunnen realiseren.
Het kabinet heeft daarom voorgesteld dat Schiphol onder voorwaarden verder mag groeien tot 520.000 vluchten per jaar. Schiphol en andere partijen moeten zich dan wel vastleggen op maatregelen die de geluidshinder voor omwonenden verminderen. De commissie-Alders is vanaf eind december begonnen dit te onderzoeken.
Om de verwachte groei in 2007 op te vangen, investeert Schiphol 370 miljoen euro. Cerfontaine: “Een flink deel daarvan wordt gestoken in vastgoedprojecten op Schiphol.” Veel bedrijven willen zich volgens hem op de luchthaven vestigen.

Reageer op dit artikel