nieuws

Schade kinderlongen door verkeer bewezen

bouwbreed

Kinderen die opgroeien in de omgeving van snelwegen hebben meer kans op beschadigingen aan de longen. Het is bekend dat luchtverontreiniging zoals uitlaatgassen schade kan aanrichten aan de ademhalingsorganen, maar een onderzoek dat acht jaar in beslag nam heeft daar duidelijk bewijs van geleverd. Het geeft bovendien aan dat kleine verschillen in afstand tot de snelweg, grote verschillen in schadelijkheid tonen.

Kinderen die opgroeien in de omgeving van snelwegen hebben meer kans op beschadigingen aan de longen. Het is bekend dat luchtverontreiniging zoals uitlaatgassen schade kan aanrichten aan de ademhalingsorganen, maar een onderzoek dat acht jaar in beslag nam heeft daar duidelijk bewijs van geleverd. Het geeft bovendien aan dat kleine verschillen in afstand tot de snelweg, grote verschillen in schadelijkheid tonen.
Het onderzoek werd in Californië uitgevoerd door wetenschappers van de James Gauderman Universiteit en de resultaten zijn afgelopen week in het Britse wetenschapsblad The Lancet gepubliceerd. Kinderen die op minder dan 500 meter van een autosnelweg opgroeien, hebben veel meer kans op longaandoeningen dan kinderen die maar 1 kilometer verder van die snelweg wonen.

Reageer op dit artikel