nieuws

Pongers zet nieuwe Liebherr in met Pelle-stofbestrijder

bouwbreed

Het moet de eerste Liebherr R954C van de Benelux zijn waarmee Pongers het voormalig medisch centrum van Fokker op Schiphol afbreekt, meent algemeen directeur Wim van den Heuvel van Liebherr-importeur Wynmalen & Hausmann. Het is in elk geval de eerste met een stofbestrijder van het type Pelle.

Pelle slaat op W&H Pelle Service uit Hengevelde, wederverkoper van importeur Wynmalen & Hausmann, waar Pongers uit Rijssen de twee sloopmachines kocht die Liebherr als R954C levert. De ene met een lange en een korte sloopgiek en de andere met alleen een korte. Tegelijk schafte het bedrijf bij Pelle nog de bandenkraan A900C-HD van Liebherr aan. Pongers zet die in voor sorteerwerk. Deze machine staat op massieve banden en heeft een gekromde monogiek van 5 meter en een steel van 2,65 meter.
De leverancier bedacht voor de lange sloopgiek van de ruim 75 ton zware ‘Schiphol-machine’ een sproeisysteem om het stof te laten neerslaan dat bij het slopen vrijkomt. Een sproeikop verspreidt water rond de plek waar het aanbouwgereedschap het materiaal verbrijzelt. Het reservoir zit in een ruimte in het bestaande contragewicht. Er kan 900 liter water in; voldoende voor een halve werkdag.
Op Schiphol gebruikt de sloper een R954C op een onderwagen van het type VH-HD. Deze uitvoering biedt volgens de leverancier de meeste stabiliteit. Liebherr monteerde er een schuifsysteem in dat de onderwagen hydraulisch verstelt van 3,15 naar 4,10 meter. De rupskettingen zijn opgebouwd uit 750 millimeter brede platen. De onderwagen is verder voorzien van extra kettinggeleiders.

Sloopgiek

Pongers kocht voor deze machine een 28 meter lange sloopgiek van Liebherr. De sloper gebruikt die in combinatie met de knipschaar MQP-30-Y van Demarec en de sloop/sorteergrijper DRG-28 van dezelfde fabrikant. Een hydraulische snelwisselaar van Liebherr koppelt het aanbouwgereedschap aan de giek. De machinist houdt vanuit een kantelbare cabine zicht op het werk. De cabine zelf is aangepast voor een beter zicht.
In ongeveer een kwartier is de lange giek te wisselen met een korte giek. Die bestaat uit een gestrekte monogiek van 8 meter en een steel van 3,80 meter lang. Pongers kocht daar de knipschaar MQP-60-Y en de sloop/sorteergrijper DRG-45 van Demarec bij. Met de korte giek is de machine in z’n geheel op een dieplader te vervoeren. Voor beide gieken schafte het bedrijf sloopbakken van Verachtert aan.

Korte giek

De tweede R954C van de Rijssense sloper heeft alleen een korte giek tot z’n beschikking. De machine sloopt er dezer dagen in Tiel een voormalig scholencomplex mee. Deze ‘andere’ R954C staat op een onderwagen van het type HD. Extra loop- en steunrollen vergroten de stabiliteit.
Ook deze machine staat op rupsplaten van 7560 millimeter breed. De machinist zit in een overdrukcabine, net als de machinist van de A900C-HD.

Reageer op dit artikel