nieuws

Parkeertoren scootmobielen

bouwbreed

­- Nooit meer scheurende scootmobielen in de galerij van Korpersteijn, een wooncomplex voor ouderen in de Rotterdamse wijk Pendrecht.

De dode hoek van het gebouw uit de jaren zestig wordt opgevuld met de eerste scootmobielparkeertoren in Nederland naar een ontwerp van Van Kampen Mars. “Achteruit inparkeren? Een scootmobielbezitter vertelde me laatst trots dat hij bij zijn dokter de hele pui eruit had gereden”, lacht Joost Mars van het Delftse architectenbureau. Bang dat vergunninghouders door de glasmetaalconstructie naar beneden rijden is hij niet. “Dan moeten ze eerst door een stalen hekwerk.” Vijf jaar geleden zag woningcorporatie de Nieuwe Unie in dat de oprukkende scootmobiel voor problemen zorgde. Scootmobilisten parkeerden hun voertuig op de galerij, overige bewoners moesten haast halsbrekende toeren uithalen om hun woning te bereiken. Om niet te spreken over belemmerde vluchtwegen bij uitslaande brand. Er werd afgezien van parkeerruimten in de kelder. Omdat er in de schacht plaats was voor een tweede lift, bleek een toren de beste optie. Bewoners met een doktersverklaring komen in aanmerking voor een parkeerplaats. Illegaal parkeren is er niet bij. “De plaatsen hebben elk een accu met stopcontact om de scootmobiel te kunnen opladen. Daarvoor heb je een sleutel nodig”, aldus Mars.
Het glazen bouwwerk van vijf verdiepingen is ’s avonds verlicht en biedt plaats aan dertig scootmobielen. BAM Volker Bouwmaatschappij bouwt de parkeerhaven. In het kader van levensloopbestendig bouwen ziet de bouwer toekomstmogelijkheden.
Aan de dode hoek van het appartementengebouw in Rotterdam plakt BAM Volker een scootmobielparkeergarage.  Foto: Rein Geleijnse

Reageer op dit artikel