nieuws

Onkruidverdelger helpt sportveld renoveren zonder bestrijdingsmiddel

bouwbreed

De mechanische onkruidverdelger Kvik-up kan ook met mos overwoekerde sportvelden renoveren. De machine scheurt de grasmat zodat die opnieuw kan worden ingezaaid. Importeur Sjaak van Schie uit Drimmelen hoopt dat met een opdracht in de praktijk te kunnen bewijzen.

De Kvik-up is een Deense vinding om zonder bestrijdingsmiddelen onkruid met wortels als kweek, ridderzuring en akkerdistel uit de grond te halen.
Zogeheten ganzenvoeten woelen het onkruid tot zo’n 30 centimeter diep op. Een balk met draaiende veertanden zeeft de wortels en gooit ze op de grond waar ze uitdrogen. Daarna kan het verdroogde onkruid als compost onder de grond worden geploegd. Bij bemoste sportvelden kunnen de veertanden het gras openscheuren waarna het opnieuw kan worden ingezaaid.

Frees

De praktijk leert Van Schie dat de machine beter voldoet dan een frees waarmee het inzaaien van een sportveld wordt voorbereid. Deze machine stekt als het ware het onkruid: de freesbladen hakken het in stukjes en verspreiden het over het veld.
Als er nog grond aan de wortel zit schiet het onkruid opnieuw op. Met frezen komt onkruid heviger terug dan voorheen, benadrukt Van Schie. De Kvik-up maakt alle grond los zodat de wortel niet opnieuw kan opschieten. En hoe vaker de machine de grond bewerkt hoe minder onkruid terug komt.
Deze mechanische methode is een milieusparend alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen. Mede om die reden bracht Van Schie de Kvik-up onder de aandacht van biologische landbouwers als de deelnemers aan het project Schoon Water uit het Brabantse Vessem en Waalwijk.
Werktuigencoöperatie De Kempen uit Vessem en een groep boeren uit Waalwijk kochten de machines met medefinanciering van het project. Buiten een vermelding op de Vamil-lijst geeft de Nederlandse overheid vooralsnog geen financiële steun op de aanschaf.
Via de Vamil-regeling kunnen ondernemers investeringen in bijvoorbeeld milieusparend materieel willekeurig afschrijven.

Vermogen

Van Schie importeert onder de handelsnaam Grenzeloos drie uitvoeringen van de Kvik-up: één van 2,5 meter breed voor 8500 euro, een 3 meter brede variant voor 11.000 euro en een 4 meter breed exemplaar voor 12.500 euro. De Deense fabrikant werkt momenteel aan een model dat 2,60 tot 2,70 breed moet worden. De gebruiker kan met deze versie nog net binnen de wettelijke bepalingen over de openbare weg vervoeren. Het Brabantse project wijst uit dat de machine wel wat vermogen van de trekker vraagt: de daar gebruikte 3 meter-variant vergde een trekker van 67,1 kilowatt.

Reageer op dit artikel