nieuws

Norm windbelasting zegt weinig over stormbestendigheid gevelplaten

bouwbreed

De norm die windbelasting op gebouwenconstructies beschrijft, zegt te weinig over de veiligheid van gevelplaten bij zware storm. Dit zegt Rolph Holthuijsen, adviseur NEN-bouw.

Hij reageert hiermee op de roep van de gevelplaatindustrie die pleit voor een eigen windnorn, naar aanleiding van het aantal incidenten met gevelplaten tijdens de zware storm van vorige week donderdag.
Volgens Holthuijsen geeft ook de nieuwe Europese norm die vanaf volgend jaar van kracht is niet de detailinformatie. Beiden normen zijn volgens Holthuijsen niet uitgebreid genoeg. Constructeurs van een project hebben volgens Holthuijsen weinig instrumenten om een constructie van een gevelplaat te kunnen beoordelen. Zij vertrouwen blind op het gespecialiseerde bedrijf die gevelplaten bevestigen als het windstil is. Wanneer een gevelplaat valt, volgt de ellende.

Dakindustrie

De gevelplaatbevestigers die Nederland telt, kunnen volgens Holthuijsen een voorbeeld nemen aan de dakindustrie. “Zij hebben rekenmodellen die rekeninghouden met weer op bepaalde locaties, maar ook bijvoorbeeld met de aanwezigheid van schoorstenen of andere uitsteeksels op het dak. Voor gevels bestaan die rekenmodellen niet.” Bij constructies van gevelplaten zou volgens de NEN-adviseur beter gekeken kunnen worden naar de vorm en hoogte van een gebouwen.
Holthuijzen die al langer pleit voor een specifiekere norm voor gevelplaten merkt dat de bereidheid na te denken over een specifieke windnorm in elk geval wel aanwezig is. Eerder pleitten Chris Geurts (TNO) en Chris van der Meijden adjunct-directeur van ingenieursbureau BDA (Bureau Dak Advies) voor betere rekenmethoden en een scherpere norm.

Reageer op dit artikel