nieuws

Nieuwe eps-typologie in Witboek Stybenex

bouwbreed

De nieuwe geharmoniseerde Europese isolatienormen zijn voor Stybenex, de vereniging van fabrikanten van eps bouwproducten, de voornaamste reden geweest haar naslagwerk ‘Witboek eps in de bouw, informatie voor bouwprofessionals’ te actualiseren. De veranderingen hebben vooral betrekking op de typologie van het isolatiemateriaal

.
Het tijdperk waarin de typologie was gebaseerd op volumieke massa bestaat niet meer, aldus de fabrikantenvereniging. Tegenwoordig is de type-aanduiding van eps (vroeger ook wel tempex of piepschuim genoemd) gebaseerd op druksterkte, eventueel in combinatie met buigsterkte en andere eigenschappen. In het katern ‘Basisinformatie eps – eigenschappen en gegevens’ van het handboek, waarin de wijzigingen zijn weergegeven, wordt uitvoerig ingegaan op deze nieuwe typologie, ook in samenhang met de isolerende eigenschappen (de warmtegeleidingscoëfficiënt). Daarnaast komen de mechanische eigenschappen aan de orde, met gegevens over de druksterkte, lange duursterkte en constructieve toepassingen, onder andere in sandwichpanelen en in gww-projecten.
Verder is er aandacht voor de thermohygrische eigenschappen, zoals de grote vochtbestendigheid, de duurzame isolerende eigenschappen en de diffusieweerstand.
Tegenwoordig worden de eps-producten uitsluitend geleverd in een brandvertragende gemodificeerde SE-kwaliteit.

Digitaal

Alle gegevens die hebben te maken met brandveilig bouwen en het milieu staan eveneens in het Witboek. De aanpassingen zijn doorgevoerd in zowel de digitale versie als de gedrukte vorm van het witboek.
Stybenex heeft op zijn website www.stybenex.nl een nieuwe serie factsheets opgenomen met uitleg over vragen waarmee de brancheorganisatie nogal eens wordt geconfronteerd.
De onderwerpen zijn de vraatzucht van muizen en ander ongedierte, de strijd tegen de schimmels, de zin en onzin van alternatieve isolatie en brandveiligheid. Wat is er bijvoorbeeld te doen aan het tempex-kevertje, een beestje dat vooral in stallen nogal eens schade aanricht aan de eps-dakisolatie. Gewoon een meter boven de vloer aan de wand gladde aluminium strips onder een hoek van 45 aanbrengen, zodat de beestjes niet omhoog kunnen kruipen, is het advies. De stal goed schoonhouden is ook belangrijk.

Reageer op dit artikel