nieuws

Milieuheffingen stijgen dit jaar fors

bouwbreed

De milieuheffingen gaan dit jaar in grote gemeenten fors omhoog. Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen wijst uit dat de woonlasten in de gemeenten vooral door de verhogingen van het rioolrecht en de reinigingsheffing stijgen.

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar gemiddeld met 31 euro (5,6 procent). De gemeentelijke belasting komt daarmee voor een gezin gemiddeld uit op 590 euro.
De universiteit deed onderzoek bij 37 grote gemeenten, waar 38 proce nt van de Nederlandse bevolking woont. Daaruit blijkt dat de woonlasten anno 2007 het laagste zijn in Tilburg (483 euro) en het hoogst in Heerlen (709 euro).
De onroerendzaakbelastingen (ozb) stijgt dit jaar in de meeste gemeenten nauwelijks. Het gemiddelde tarief voor rioolrecht neemt dit jaar echter fors toe met 10 procent toe tot 124 euro. Zoetermeer verhoogt het rioolrecht in procenten het meest (186 procent), maar blijft wel het goedkoopst met 22 euro. In Utrecht betalen de inwoners met 205 euro het meest aan rioolrechten. De gemiddelde reinigingsheffing is 266 euro en is daarmee 4,6 procent hoger dan in 2006. Haarlemmermeer voert de lijst aan met een verhoging van 16 procent. Nijmegen is voor wat betreft de reinigingskosten nu het goedkoopst (93 euro), Heerlen opnieuw het duurst met 346 euro per jaar.
Volgens het onderzoek worden de de lastenverschillen tussen gemeenten onderling kleiner. Dit komt omdat gemeenten die al hogere woonlasten berekenen de tarieven wat minder fors verhogen dan gemeenten met lagere belastingen.

Reageer op dit artikel