nieuws

Living Tomorrow: Technologie meer integreren in dagelijks leven

bouwbreed

In de muren en daken van het gisteren geopende Living Tomorrow-gebouw in het Belgische Vilvoorde is gebruikgemaakt van de Airguard. Dat is een soort folie die aan beide zijden de warmte reflecteert, waardoor het ’s winters binnen warm blijft en ’s zomers koel.Ook Energain is op verschillende plekken in het huis te vinden: een vijf millimeter dun board dat als een warmtespons fungeert. Als de temperatuur boven de één graden stijgt, neemt de spons alle warmte in zich op. Wordt het kouder dan 18 graden, dan laat de spons de warmte weer los.Het neusje van de zalm is de manier waarop het gehele huis verwarmd kan worden. De warmtepomp, die 58 procent minder CO 2 – uitstoot heeft dan een condensatieketel op aardgas, pompt water op via buizen die rondom het huis tot honderd meter in de grond zijn gebracht. Hierdoor wordt water opgepompt, dat vervolgens via een compressor en een opslagplaats naar het huis wordt getransporteerd. Daar verwarmt het als het koud is en koelt als het warm is.Voor de vloeren van de woning is gebruik gemaakt van beton dat werkt volgens het massa-veer-massaprincipe en daardoor geluiddempend werkt. Voor parkeergarages is er een betonsoort die water doorlaat.Ook aan demografische ontwikkelingen is gedacht, zoals de vergrijzing. Aan de hoofdwoning grenst een soort aanleunwoning: een studio, waarin opa en oma zelfstandig kunnen wonen, en toch bij de kinderen in de buurt zijn. Daarbij zorgt de technologie van de toekomst voor de senior: als hij de badkamer binnenkomt en op een speciaal horloge drukt, verschijnt op de spiegel een overzicht met zijn hartslag, zijn bloeddruk en wordt hij eraan herinnerd dat hij zijn medicijnen moet innemen.In de toekomst kan geen mens meer zonder de smart phone: een mobiele telefoon waarmee hij zijn bankzaken regelt, inclusief het starten van een bedrijf, en zijn reizen boekt en incheckt op het vliegveld. En pasjes krijgen ongekende eigenschappen. Als de eigenaar het pasje op een speciale tafel in het bankgebouw neerlegt, past de tafel zich aan aan de lengte van de persoon. Ideaal voor rolstoelgebruikers, bevestigt de gids.Ook op het werk kunnen bureau en computer ergonomisch gezien worden aangepast. Living Tomorrow, licht mede-oprichter Peter Bongers toe, volgt de hartslag van de huidige tijd. “Technologie moet slimmer worden, meer geïntegreerd in het dagelijks leven, en in balans met onze behoeften. Het moet zeker geen doel op zich zijn. Als we technologie combineren met de fantasie van een zesjarige, worden sommige wonderen ineens wel mogelijk.”Dit alles kan overigens niet zonder gevoel, besluit Bongers. “Technologie kan alleen inspireren als die beantwoordt aan de emoties van de gebruiker.”

Hartslag

Reageer op dit artikel