nieuws

Ladder stabiel door hulppoten

bouwbreed Premium

Heel hoog op een ladder staan die langzaam wegschuift, dat kan eigenlijk niet meer voorkomen. Maar ook een rolsteiger of een wat kortere ladder kan omvallen. Hulppoten kunnen stabiliserend optreden en ongelukken voorkomen

De twee schuin naar voren en opzij stekende ladderstabilisatoren (5) zijn elk opgebouwd uit een binnenbuis (18) die telescopisch is opgenomen in een buitenbuis (16), en voorzien van een traploos instelbaar blokkeermiddel (20). In de gebruikelijke openingen aan de zijkant van ladderstaander (3) zit met bouten en moeren een bevestigingsprofiel (6) vastgezet. Ook andere bevestigingsmiddelen zijn mogelijk, bijvoorbeeld klem- of klikconstructies, als ze maar snel en zonder gereedschap zijn aan te brengen. De buitenbuis is met de bovenkant (9) zwenkbaar verbonden aan de bovenkant van het profiel en met de onderkant (24) zwenkbaar aan een soort arm (8) die zelf aan het andere uiteinde zwenkbaar en verplaatsbaar zit verbonden aan het profiel (6). De binnenbuis (18) van de stabilisator rust met een bolvormig steunmiddel (15) op de ondergrond (4). De stabilisatoren zijn in lengte verstelbaar en opklapbaar tegen de staanders.

Het blokkeermiddel (20) in de buitenbuis (16) bestaat uit een klemring (22) die in een sleuf (23) kan zwenken tussen een vrijgavestand (niet getekend), of een (getekende) blokkerende stand waarbij de binnenbuis (18) niet dieper de buitenbuis kan inschuiven. Als vrijgavemiddel dient een met de hand verdraaibare bus (26) met een aan de onderkant afgeschuind eindvlak (S), waarmee klemring uit de zijn hellende stand kan worden gedwongen.
<weg kan uit fig 3: 24, 29, 31, N>

octrooi
nummer: 1027639
houder: G. Heurnink, Gaanderen
uitvinder: G. Heurnink Door hun hoge en smalle constructie hebben ladders van nature een relatief geringe stabiliteit. Daardoor kunnen ze gemakkelijk uit balans raken, vooral als de ondergrond onregelmatig is, of makkelijk indrukbaar. Bij sommige ladders is de stabiliteit verhoogd door het onderste deel breder uit te voeren dan de rest. Vaak gaat het om een minimale verbreding, maar er zijn ook ladders op de markt waarvan de onderste sport ruim anderhalf keer zo lang is als de bovenste.
Instabiele kliminrichtingen als ladders en steigers zijn te stabiliseren door ze uit te breiden met schuin omlaag stekende poten die aan de staanders worden bevestigd. Poten waarvan de lengte individueel valt te regelen door een uitschuifbaar deel op min of meer de gewenste plaats vast te zetten met behulp van een pen-gatverbinding. Nadeel van deze bekende stabiliserende constructie is dat hiermee de lengte van de poot niet nauwkeurig kan worden ingesteld. Daardoor is met name bij onregelmatige ondergronden geen optimale ondersteuning mogelijk, en behoudt de constructie een zekere mate van wankelheid, schrijft G. Heurnink in zijn octrooiaanvrage voor een stabilisator voor instabiele kliminrichtingen.
Heurink bedacht een stabilisator met een ‘zelfinstellende’ poot, die is opgebouwd uit een buiten- en een binnenbuis die verend met elkaar zijn verbonden. ‘Zelfinstellend’ betekent hier dat de lengte van de poot zich althans tijdens gebruik automatisch en dynamisch aanpast aan veranderende omstandigheden, zonder dat iemand daartoe behoeft in te grijpen”. En het ‘verend verbonden’ verwijst naar de toepassing van bijvoorbeeld een of meer gasveren die er met hun dempende werking voor moeten zorgen dat de pootlengtes niet abrupt veranderen. De stabilisatoren zijn zwenkbaar verbonden met de staanders, zodat ze onder de meest optimale hoek schuin naar voren en opzij kunnen worden ingesteld, afhankelijk van bijvoorbeeld zwakke plekken in een instabiele ondergrond. De zwenkbare verbinding maakt het ook mogelijk de stabilisatoren weg te klappen als ze niet in gebruik zijn, wat het transport vergemakkelijkt. En doordat ze niet hoeven worden los gemaakt, is er geen gevaar voor kwijtraken.

Blokkering

Een speciale blokkeerinrichting moet ervoor zorgen dat een stabilisator tijdens het gebruik zo nodig wel langer kan worden, maar niet korter. Natuurlijk is er een voorziening aanwezig om deze blokkering zonder veel moeite weer op te heffen. En om het helemaal af te maken rust stabilisator op de ondergrond met een gripbevorderend, bolvormig steunmiddel van een enigszins flexibel, relatief stroef materiaal.

Reageer op dit artikel