nieuws

Kunststof buis in bestaand riool met wikkeltechnologie

bouwbreed

Rioolrenovatie is een techniek die veilig, milieuvriendelijk en zonder maatschappelijke overlast (opbreking van de weg) kan worden uitgevoerd. KMG Benelux BV uit Ederveen presenteert op de Infratech (tot 19 januari) een nieuwe methode, Rotaloc genaamd. Via een roterende robot wordt in de bestaande rioolbuis een nieuwe kunststof buis gecreëerd die nauw aansluit tegen de bestaande buiswand. Hierdoor kan het riool weer tientallen jaren mee.

Rotaloc wordt als het alternatief gepresenteerd voor de kous die met behulp van kunsthars in de rioolbuis wordt gebracht. Dit is net als Rotaloc een sleufloze bouwwijze, dus zonder hinder voor het wegverkeer.
Volgens bedrijfsleider Cok Meiling van KMG Benelux heeft de ‘kousmethode’ als groot nadeel dat bij uitharding van het kunsthars styreendamp vrijkomt, wat niet goed is voor de gezondheid. Bovendien ruikt styreen verdacht veel naar gas, zodat omwonenden denken dat er een gaslek is en de brandweer bellen die vervolgens geen lekke gasleiding kan vinden.
Om de milieuhinder te beperken heeft het moederbedrijf van KMG, CPT, een kunststof variant ontwikkeld. Simpelweg komt het hier op neer dat een roterende machine zich als een mol door de bestaande rioolbuis baant en in staat is om in 24 uur minstens 150 à 200 meter buisleiding te renoveren.
Deze techniek wordt gebruikt voor diameters van 800 tot 1800 millimeter. In Tiel is voor het eerst in Nederland onder het sportpark Lok en in de Priorlaan de renovatiemethode toegepast in een buis van 1500 millimeter over een lengte van 630 meter.
Het kunststof profiel wordt in de fabriek geëxtrudeerd en op een haspel gedraaid. De Rotaloc-machine wordt via een bestaande put gemonteerd.
Dit in tegenstelling tot de kousmethode waarbij de gehele putrand inclusief dekplaat moet worden verwijderd. Via een hydraulische aandrijving roteert de machine door de buis en drukt de profielstrip tegen de buiswand aan. Bij een volgende voortgaande roteerbeweging wordt het slotprofiel in de strip gedrukt, waardoor een nieuwe mantel wordt gevormd. De kunststof buis wordt via een v-profiel op vier plaatsen vastgemaakt. Het slotprofiel klikt naadloos in de kunststofstrip; deze constructie is ontwikkeld door CPT.
De ook door CPT ontwikkelde Rotaloc-machine heeft zes armen die met drukwielen het profiel tegen de wand duwen. Een operator bedient op een CNC gestuurde computer de robot en kan hem bijvoorbeeld stilzetten of instellen om de wikkelbuis enkele centimeters in diameter bij te stellen.
“Als ondergronds wordt gewisseld naar een andere diameter moet de machine worden stopgezet. De operator kan de machine bij een putdeksel omhoog halen en aanpassen aan de nieuwe diameter en weer in de schacht brengen om zijn werk voort te zetten”, licht Cok Meiling toe.

Terughoudendheid

De nieuwe rioolrenovatie van KMG Benelux is nog relatief onbekend in Nederland. Volgens Meiling staan aanbestedende diensten, zoals overheden, vrij terughoudend tegenover nieuwe technieken. De kousmethode wordt het meest gehanteerd, maar VROM waarschuwt sinds maart vorig jaar voor de milieuonvriendelijke neveneffecten.
Die waarschuwing kan gemeenten overhalen om de nieuwe renovatiemethode te overwegen. Volgens Meiling belast de striptechnologie allerminst het milieu en is zij zeker niet duurder dan de kousmethode. Overigens benadrukt hij dat de kunststof stripmethode niet geschikt is voor persleidingen, omdat het slotprofiel de druk van binnen naar buiten niet kan weerstaan.

Reageer op dit artikel