nieuws

Krapte op arbeidsmarkt eist aanzienlijke creativiteit

bouwbreed Premium

De bouwsector moet creatief nieuwe wegen inslaan om moeilijke vacatures vervuld te krijgen. Dat vindt directeur Joost Louman van Nederlands grootste bouwdetacheerder Bouwflex.

“We doen ontzettend ons best om aan goede mensen te komen. De bouwers realiseren zich onvoldoende hoeveel inspanningen nodig zijn. Soms krijgen bedrijven de mensen niet op tijd, af en toe ook anderen dan gevraagd.”
Volgens Louman stevent de bouwsector af op een ongekend krappe arbeidsmarkt. Alle signalen staan op rood. Ook al zijn geen exacte cijfers te geven over het werkelijke aantal openstaande banen. Hoofd- en onderaannemers maar ook detacheringbureaus hengelen veelvuldig naar dezelfde mensen, waardoor in de vacaturecijfers vele dubbelingen voorkomen.
“Tien jaar geleden is het uitzendwerk in de bouw als experiment begonnen. Sindsdien ontstond rond de sector een grote variabele schil van uitzendkrachten en zelfstandigen zonder personeel. Flexibel willen werken is de bedrijfstak op het lijf geschreven. We maken momenteel de meest extreme tijd in de afgelopen tien jaar mee. Uitvoerend, technisch-administratief personeel is extreem schaars”.
Bouwflex hielp in de uitzendbranche (met ongeveer 8000 bouwvakkers) vorig jaar 1500 mensen aan de slag. Het dubbele aantal was volgens Louman gemakkelijk weg te zetten. Probleem alleen: waar haal je de vakkrachten vandaan? Bouwflex zet zijn kaarten op Duitsland. Enkele honderden Duitse vak-krachten hebben hun weg al gevonden naar Nederland.
“Met Duitsers heb je een stuk minder grote taalproblemen dan met bijvoorbeeld Polen. We geven de mensen een stuk opleiding mee en vertellen hoe aantrekkelijk Nederland is om te werken. Klinkt misschien gek: als Bouwflex maken we tegenwoordig reclame voor Nederland. Onze bouw is een stuk leuker, minder hiërarchisch ook. In Nederland worden mensen gewaardeerd om hun vakmanschap en nemen zelf hun besluiten. Thuis moeten ze eerst naar de uitvoerder toe”.
Louman heeft de indruk dat tal van aannemers nog niet doordrongen zijn van de komende veranderingen op de arbeidsmarkt. Euroconstruct voorspelt tot 2010 volop werk. Jammer genoeg nemen de handen die de alle arbeid verzetten moeten af. De directeur van Bouwflex ziet daardoor zijn rol wijzigen. Hoe bedenk je samen met de bouwers plannen om ook straks nog de juiste mensen op de juiste plek te krijgen? En moet de sector niet diep bij zichzelf te rade gaan om het barre weer-en-wind imago van de bedrijfstak eens een flinke lik verf te geven.
Op pagina 2:
Bouwflex ziet belangrijke rol weggelegd voor deelvakmannen.

Reageer op dit artikel