nieuws

Koolhaas bepleit boycotarchitectenwedstrijden

bouwbreed

Rem Koolhaas roept in het architectenblad Building Design zijn collega’s op tot een boycot van de internationale architectenwedstrijden. Koolhaas komt tot zijn actie na de fel bediscussieerde uitslag voor het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor van het Russische energiebedrijf Gazprom in Sint Petersburg. Winnaar werd na een online-stemming het Britse bureau RMJM met 24,6 procent van de stemmen.

Koolhaas noemt het systeem van de wedstrijd verschrikkelijk. “Onze bronnen en een heleboel ideeën worden – zonder enig nut – door het systeem afgetapt. Het is verbazingwekkend hoe de beste koppen van de beroepsgroep, door het systeem van de wedstrijd, in een positie van zwakte worden gemanoeuvreerd. Architecten moeten juist werken vanuit hun kracht”, foetert Koolhaas.
Op het Duitse architectenplatform Baunetz wordt overwegend smalend gereageerd op de uitbarsting van Koolhaas. De verongelijkte architect had toch alle mogelijkheden niet aan de competitie van Gazprom deel te nemen? Of later net als zijn collega’s Norman Foster, Rafael Vinoly en Kisho Kurokawa op te stappen?
Tot de eindkandidaten behoorden naast Koolhaas’ bureau OMA, Herzog & De Meuron, Jean Nouvel, Massimiliano Fuskas en Daniel Libeskind. Dat architectenwedstrijden kunnen leiden tot een absurde verspilling van creativiteit blijkt uit de reactie van een architect die deelnemer bleek aan een wedstrijd met liefst 1200 inzendingen. “Je hebt bij zo’n aantal niet alleen geen realistische kans om te winnen, maar er treedt ook economische schade op door het verlies van de vele manuren.”
Het winnende ontwerp in Sint Petersburg bezorgt Gazprom een 77 meter hoge in het oog springende kantoortoren met 200.000 vierkante meter vloeroppervlak. Het spitse gebouw verrijst aan rivier de Newa, met zicht op de barokke Smolnykathedraal. In twee fases zal het complex verdrievoudigd worden.

Reageer op dit artikel