nieuws

Komst Akzo Nobel ‘mooi moment’ voor Zuidas

bouwbreed

De verhuizing van Akzo Nobel naar de Zuidas is een geweldige stimulans voor de ontwikkeling van het Amsterdamse zakencentrum. Dat zegt Maarten van Poelgeest, wethouder ruimtelijke ordening en grondzaken van de gemeente Amsterdam.

V rijdag maakte Akzo Nobel bekend dat het chemieconcern haar hoofdkantoor van Arnhem naar Amsterdam verplaatst. Aan de Zuidas is inmiddels tijdelijk kantoorruimte gehuurd. Het definitieve hoofdkantoor moet nog worden gebouwd.
Volgens Van Poelgeest heeft Akzo Nobel “een mooi moment” gekozen voor de verhuizing. “We hebben samen met het Rijk net een belangrijke stap genomen door de Zuidasonderneming op te richten. Daarmee is de aanleg van het dok heel dichtbij gekomen. Ik ben dan ook opgetogen over het vertrouwen dat Akzo heeft in de ontwikkeling van de Zuidas.”
Vooralsnog zijn het vooral banken en andere financiële dienstverleners die de Zuidas als vestigingslocatie hebben gekozen. De komst van Akzo Nobel is volgens Van Poelgeest een signaal dat ook bedrijven uit andere sectoren de Zuidas zien zitten. “De economische basis van de Zuidas wordt hierdoor verbreed en de internationale aantrekkingskracht vergroot.”
De Zuidas moet in twintig jaar tijd uitgroeien tot de zakenlocatie van Europa. De plannen voorzien in de ondertunneling van alle infrastructuur tussen de RAI en het Olympisch Stadion. De ruimte die daarmee wordt gewonnen, wordt bestemd voor kantoren, parken en woningen. De kosten worden g eraamd op 2 miljard euro.

Internationaal

Volgens topman Hans Wijers ver huist Akzo Nobel naar Amsterdam om beter bereikbaar te zijn voor het internationale zakenleven en zijn vestigingen in het buitenland. Bovendien symboliseert de verhuizing de nieuwe gedaante van de onderneming: die van producent van verf en chemicaliën. De farmacietak wordt afgestoten.
Akzo verdwijnt niet helemaal uit Arnhem, waar het al sinds 1911 gevestigd is. Zo’n vierhonderd werknemers zullen in de Gelderse hoofdstad achterblijven. De verhuizing zal geen arbeidsplaatsen kosten.
Het chemieconcern volgt met de verplaatsing van het hoofdkantoor het voorbeeld van onder meer Philips en Ahold, die eerder al naar Amsterdam vertrokken. Volgens Wijers zijn de gevolgen bij zijn concern minder ingrijpend dan destijds bij Philips. Bij het elektronicaconcern ging het om de verhuizing van honderden medewerkers; bij Akzo gaat het om 75 banen.

Reageer op dit artikel