nieuws

Kartelboetes voor zes verzinkerijen

bouwbreed

den haag Mededingingsautoriteit NMa heeft een boete van 3 miljoen euro opgelegd aan zes verzinkerijen die zich schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming. Het gaat om NedCoat Groep, Roto, Thielco Staalindustrie, Verzinkerij Dieren, Verzinkerij Weert en Verzinkerij IJsselmuiden. Volgens de kartelwaakhond verdeelden de verzinkerijen tussen 1998 en juli 2002 onderling hun Nederlandse opdrachtgevers. Daarvoor was een administratiekantoor opgericht die verdelingslijsten opstelde voor de betrokken ondernemingen. De NMa kwam de verboden gedragingen op het spoor dankzij een van de karteldeelnemers, Koninklijke Bammens. Parallel aan de schoon-schip-oproep in de bouw meldde dit bedrijf zich bij de kartelautoriteit. In ruil voor gevoelige informatie kreeg Bammens boete-immuniteit. Ook andere verzinkerijen kwamen tijdens het NMa-onderzoek met gegevens over het kartel, hetgeen heeft geleid tot boete matigingen. De uiteindelijke opgelegde sancties variëren van 1,2 miljoen euro tot 20 0.000 euro.

den haag Mededingingsautoriteit NMa heeft een boete van 3 miljoen euro opgelegd aan zes verzinkerijen die zich schuldig hebben gemaakt aan kartelvorming. Het gaat om NedCoat Groep, Roto, Thielco Staalindustrie, Verzinkerij Dieren, Verzinkerij Weert en Verzinkerij IJsselmuiden. Volgens de kartelwaakhond verdeelden de verzinkerijen tussen 1998 en juli 2002 onderling hun Nederlandse opdrachtgevers. Daarvoor was een administratiekantoor opgericht die verdelingslijsten opstelde voor de betrokken ondernemingen. De NMa kwam de verboden gedragingen op het spoor dankzij een van de karteldeelnemers, Koninklijke Bammens. Parallel aan de schoon-schip-oproep in de bouw meldde dit bedrijf zich bij de kartelautoriteit. In ruil voor gevoelige informatie kreeg Bammens boete-immuniteit. Ook andere verzinkerijen kwamen tijdens het NMa-onderzoek met gegevens over het kartel, hetgeen heeft geleid tot boete matigingen. De uiteindelijke opgelegde sancties variëren van 1,2 miljoen euro tot 20 0.000 euro.

Reageer op dit artikel