nieuws

kader bij betonwerkB&L

bouwbreed Premium

Professor Hugo Priemus, lid van de onderzoekscommissie De Boer, zegt geschokt te zijn over de praktijk van het betonvlechten bij het Bos en Lommerplein. Toch komen de resultaten voor hem niet geheel onverwachts. “Dit is een bevestiging van bange vermoedens.”

Stichting Promotie Wapeningsstaal zeer verbaasd

Professor Hugo Priemus, lid van de onderzoekscommissie De Boer, zegt geschokt te zijn over de praktijk van het betonvlechten bij het Bos en Lommerplein. Toch komen de resultaten voor hem niet geheel onverwachts. “Dit is een bevestiging van bange vermoedens.”
Voorzitter van de Stichting Promotie Wapeningsstaal (SPW), Ko Braas, is zeer verbaasd over de betonvlechtpraktijk bij het Bos en Lommerplein. “Het geeft de indruk dat er totaal geen overzicht was en alle samenhang ontbrak.”
Zijn ervaring is echter dat bij tunnelbekisting juist altijd heel gestructureerd en industrieel gewerkt wordt door ervaren mensen die meestal als vast team goed op elkaar zijn ingewerkt.
Het werken onder extreem grote tijdsdruk en de noodzaak om veel te improviseren noemt hij wel herkenbaar. Hoewel zijn ervaring is dat daarbij juist veel overleg plaatsvindt met de uitvoerder en de constructeur.
Hij heeft eveneens wel eens meegemaakt dat wapeningsstaal werd uitgeleend aan een ander werk, maar dat gebeurde dan altijd via het hoofdkantoor. “Een dag later was het staal dan weer aangevuld.”
Het is hem ook niet onbekend dat vlechters geen tekening kunnen lezen. “Dat gebeurt helaas regelmatig, alleen worden normaal gesproken de teams zo samengesteld dat altijd iemand in het team, de voorman, kan lezen. De voorman houdt de ploeg aan de gang en zorgt ervoor dat de juiste wapening op de goede plek is. Ik vraag me dus vooral af wie ernaast heeft gestaan toen al die fouten zijn gemaakt”, aldus Braas.
Braas heeft nooit signalen ontvangen dat Schaaij IJzervlechtbedrijf bewust zou aanrommelen en volgens hem is het bedrijf zeker niet het slechtste in de branche.
Om de kwaliteit te verbeteren werkt SPW samen met de belangenvereniging voor betonstaalverwerkende bedrijven VOGA aan de invoering van een procescertificaat voor ‘vlechten op de bouwplaats’. En ook de beroepsopleiding kan volgens Braas bijdragen aan kwaliteitsverbetering. “Op dit moment wordt daar nog te weinig gebruik van gemaakt. Jaarlijks levert die slechts zestig tot zeventig gediplomeerde medewerkers af aan een beroepsgroep van zo’n 3000 man.”

Reageer op dit artikel