nieuws

Jan De Nul binnenkort grootste baggeraar

bouwbreed

Jan De Nul is eind 2009 de grootste baggeraar ter wereld. Dat blijkt uit een berekening van het beurshuis KBC Securities. Het beurshuis komt tot deze conclusie op basis van de aangekondigde vlootinvesteringen van de grote baggerbedrijven uit de sector.

Volgens KBC Securities zal Jan De Nul uit Hofstade bij Aalst op basis van de aangekondigde orders voor nieuwe baggerschepen tegen eind 2009 zowel in de hopper- als de cutersector wereldwijd de nummer één worden. Sleephopperzuigers worden ingezet voor het baggeren van zand; cutterzuigers gaan de rotsachtige zeebodem te lijf.
Jan De Nul investeert de komende drie jaar ruim 1 miljard euro in nieuwe baggerschepen. Het gaat om een order van twee middelgrote hoppers van 7500 kubieke meter in Zuid-Korea en om een bestelling van twee grote hoppers van 46.000 kubieke meter in Spanje. In China zou een order zijn geplaatst voor de bouw van twee grote cutters. Rekening houdend met de vier grootste baggeraars ter wereld zal tegen eind 2009 30,8 procent van alle hoppercapaciteit in handen zijn bij Jan De Nul en 31,2 procent van alle cuttercapaciteit. Volgens KBC Securities heeft Jan De Nul zijn voorsprong op de concurrentie te danken aan zijn scheepswerfbeleid. Concurrenten als Boskalis, Deme en Van Oord plaatsen hun bestellingen vooral bij IHC Holland, waardoor ze elkaar min of meer in de weg zitten. Jan De Nul gaat uit van eigen expertise ,hetgeen als voordeel oplevert dat het bedrijf veel flexibeler is bij zijn werfkeuze.

Orders

Jan De Nul weet als geen ander bedrijf orders binnen te halen. Samen met Boskalis gaat de Belgische baggeraar een lng-terminal aanleggen in Angola, waarmee een contract is gemoeid van 300 miljoen euro.
Afgelopen week werd bekend dat Jan De Nul ook werd uitverkoren als partner in het zogeheten Manifa-oliewinningsproject in Saoedi-Arabië. Het gaat om een contract ter waarde van 1,1 miljard dollar voor de aanleg van 27 kunstmatige booreilandjes waartussen Jan De Nul een snelweg op zee moet aanleggen van 41 kilometer met vertakkingen naar deze eilandjes. De Belgische baggeraar kaapte deze order weg voor de neus van Boskalis, Dredging International, Van Oord en de Groep Bin Laden.
Het Manifa-project is van groot belang voor de verdere oliewinning in Saoedi-Arabië. In 2011 moeten er 900.000 vaten olie per dag worden opgepompt. De duur van dit contract bedraagt 30 maanden. Opdrachtgever is de oliemaatschappij Aramco uit de woestijnstaat. De baggerwerkzaamheden beginnen binnen drie maanden.

Reageer op dit artikel