nieuws

Intelligente gevel komt eraan en is ‘geniaal eenvoudig’

bouwbreed Premium

De intelligente gevel komt eraan. Gevelsystemen van de toekomst hebben niet langer de simpele functie om een gebouw af te schermen van weer en wind, maar vervullen een doorslaggevende rol bij koeling, ventilatie, verwarming en beveiliging van gebouwen. De beurs Bau 2007 heeft er een complete hal voor ingericht.

‘Geniaal eenvoudig’, zo noemt Markus Fischer van Rehau zijn kersverse AirComfort-systeem. Dit zorgt voor onzichtbare en geruisloze ventilatie doordat verse buitenlucht aan de onderzijde van een dubbele beglazing naar binnen wordt gezogen en aan de bovenzijde naar binnen wordt gelaten. Het systeem reageert automatisch op verhoogde winddruk. ‘Als het gaat stormen, sluit een rubberen stripje aan de bovenzijde van het kozijn de luchttoevoer automatisch af.’ Tocht krijg je niet, want de aangevoerde lucht wordt binnengevoerd langs het plafond. Het systeem zorgt niet alleen voor een aangenaam binnenklimaat, maar kan ook een belangrijke bijdage leveren aan het voorkomen van schimmel in huis. ”Een driepersoons huishouden produceert dagelijks 7 tot 11 liter vocht in een woning. Een op de vijf huishoudens heeft te maken met schimmel doordat dit vocht onvoldoende kan worden afgevoerd”, zegt Fischer.
Het idee van Rehau is een van de talloze voorbeelden van ‘intelligente facades’ die op Bau 2007 zijn te zien. De beurs toont onder meer glassystemen met geïntegreerde lamellen, met photovoltaische cellen en glaslamellen die volautomatisch op warmte- en rookontwikkeling reageren.

Zonnebril

Vensterglas dat functioneert als een zonnebril heeft sinds kort ook zijn intrede gedaan op de markt. ”Als ik aan deze knop draai, kan binnen twaalf minuten een volkomen helder raam zijn donkerste stand bereiken”, vertelt ingenieur Stefan Vogl, terwijl hij plechtig een schakelaar in zijn hand neemt. En inderdaad, het glaspaneel voor zijn neus verschiet langzaam van kleur. Vijf verschillende kleurenstanden zijn mogelijk. Daarvoor zorgt een dunne film van polymeren die op het glas is aangebracht. Een stroompje van 3 volt is voldoende om het ‘zonnebril-effect’ te activeren. Aanschaf en onderhoud van jaloezieën of lamellen wordt daardoor overbodig.
De mogelijkheden met EControl-Glas zijn opmerkelijk. Glaspanelen kunnen onafhankelijk van elkaar worden bediend, maar er kunnen ook tot 32 panelen simultaan mee worden bediend. Grote glasoppervlakken kunnen daardoor in een mum van tijd worden veranderd in enorme schaakborden. Zonder dat dit hoorbaar is en zonder dat het zicht door het glas vermindert. ”Vijftig procent van het wereldwijde energieverbruik gebeurt in gebouwen. Koeling en airconditioning hebben daarin een belangrijk aandeel”, zegt Vogl. ”Reken maar dat dit systeem voor enorme besparing op die kosten kan zorgen.”
<kadertje>

Tweeduizend bedrijven

BAU 2007 is de grootste beurs in Europa op het gebied van bouwmaterialen voor de industriële, de commerciële en de woningbouw. Elke twee jaar treffen architecten, projectontwikkelaars, bouwbedrijven en handel elkaar in de Messe van München voor een overzicht van de laatste productontwikkelingen. Aan het evenement, dat van 15 tot 20 januari duurt, nemen dit jaar ruim tweeduizend bedrijven deel uit veertig landen .

Reageer op dit artikel