nieuws

Inspectie wil beter toezicht koeltorens

bouwbreed

Het toezicht op koeltorens als bron voor de verspreiding van legionella schiet tekort. Ook ontbreekt een registratie van de natte koeltorens die bekend staan als mogelijke legionellabron.

Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport dat gisteren is verschenen. Aanleiding voor het onderzoek was de legionella-uitbraak in Amsterdam afgelopen juli.
De zoektocht naar de besmettingsbron heeft mogelijk langer geduurd, schrijft de IGZ, doordat de GGD Amsterdam geen goed overzicht had van de koeltorens. De GGD ging er vanuit dat de locatie en beheersstatus van alle koeltorens aanwezig was bij de Arbeidsinspectie, de toezichthouder op koeltorens. Dat bleek echter niet zo te zijn. Met behulp van Google Earth en telefoontjes naar beheerders van grote gebouwen had de GGD pas na vier dagen alle koeltorens in kaart. De bron bleek de koeltoren op het oude postgebouw Post CS op het Oosterdokseiland.
Vooral omstanders die werkten in de omliggende bouwputten raakten besmet en niet de werknemers in het gebouw. Op basis daarvan constateert de Inspectie een tekort in de huidige toezichtstructuur. Nu is het beheer geregeld via het ‘Beleid Arbeidsomstandigheden’ en is de beheerder uitsluitend verantwoordelijk voor de veiligheid van de werknemers in het gebouw. De Inspectie adviseert de overheid een nieuwe regeling op te stellen die ook de volksgezondheid van de omgeving garandeert.

Reageer op dit artikel